"Opriți jaful din cadrul măsurii 3!"

"Opriți jaful din cadrul măsurii 3!"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, avertizează că se pregătește o fraudă de proporții în implementarea măsurii 3.

"Nu e posibil ca, în lipsa unui guvern instaurat, să fie lansată o măsură vitală pentru mediul de afaceri în regim de «primul venit, primul servit»! Istoria ne arată că acest sistem a contribuit la fraude în ceea ce privește blocajul platformelor, aplicarea de proiecte cu ajutorul «roboților», frustrare în rândul celor corecți și care își doresc competiție corectă! 358 milioane de euro care riscă să ajungă nu la cei care au nevoie, nu la cei performanți, ci la cei care «se descurcă»! Fac un apel la noul prim-ministru, la ministrul Fondurilor Europene, la ministrul Economiei să oprească imediat acest potențial jaf!!!", afirmă Florin Jianu, într-o postare pe Facebook.
Conform unui comunicat remis de CNIPMMR, implementarea noii măsuri 3 - Acțiunea 4.1.1 - "Investiții în activități productive", publicată în Monitorul Oficial nr. 1111 din 22 noiembrie a.c., are un potențial ridicat de fraudare, din mai multe considerente. Astfel, "criteriul «primul venit, primul servit» nu va asigura calitatea proiectelor, competiția de fapt fiind dată de viteza de înscriere în platformă. De asemenea, această abordare poate conduce la blocarea platformei, încărcarea a zeci și sute de proiecte în câteva minute de la lansare, lucru care nu este corect față de toți cei care doresc să se înscrie în acest apel de proiecte". În al doilea rând, "Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu a ținut cont de prelungirea cadrului temporar european. Comisia Europeană a adoptat o prelungire a cadrului temporar, cu încă șase luni, de la 31 decembrie 2021 la 30 iunie 2022", afirmă reprezentanții CNIPMMR.
În al treilea rând, "valoarea maximă a ajutorului de stat de 1.000.000 de euro reduce în mod considerabil numărul potențialilor beneficiari. Reprezentanții patronatelor consideră că, având în vedere efectele pandemiei COVID-19 asupra unui număr extrem de mare de IMM-uri, este oportună diminuarea valorii maxime a ajutorului financiar nerambursabil la 200.000 de euro, pentru a avea posibilitatea sprijinirii unui număr mai mare de IMM-uri. Astfel, vor putea fi sprijinite minimum 1.792 de IMM-uri, comparativ cu 358 de IMM-uri conform propunerii iniţiale, adică de peste cinci ori mai multe.
Nu în ultimul rând, conform CNIPMMR, nu există corelare între cifra de afaceri și valoarea grantului solicitat. "Nu este corect ca beneficiarii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, dar au o cifră de afaceri în 2019 de 100 de lei și în 2020 de 50 de lei, să poată aplica pentru un grant de un milion de euro, aceştia neavând nici experiența, nici capacitatea tehnică și nici capacitate financiară", se mai afirmă în documentul citat.

Citit 1475 ori Ultima modificare Joi, 25 Noiembrie 2021 00:36

1 comentariu

 • postat de Alexander leg. a V a Macedonica
  Joi, 25 Noiembrie 2021 11:36
  109.97.26.***
  Sumele acordate sa nu depaseasca cifra de afaceri plus capitalul social !
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.