Balta Vlădeşti - cimitir de peşti

Balta Vlădeşti - cimitir de peşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Malurile sunt pline de zeci de tone de peşte mort * AJVPS apreciază că peştii au murit din cauza lipsei de oxigen * Dezastrul a fost provocat de neglijenţa firmei de lichidare care a luat în administrare ferma piscicolă * Garda de Mediu ameninţă cu amenda maximă *

Dezastrul ecologic de la Vlădeşti a fost sesizat de localnici, care au observat că malurile bălţii sunt pline de peşte mort. Garda de Mediu a trimis imediat o echipă de control în zonă, pentru a evalua dimensiunile catastrofei.

„Din estimările noastre şi ale Primăriei, sunt peste 20 de tone de peşte mort, în cea mai mare parte sânger. Sunt peşti mari, de la 1,5 la 15 kilograme”, a declarat, ieri, comisarul de mediu Marian Mocanu.

Potrivit aceleiaşi surse, cantitatea de peşte mort este evacuată de angajaţii Zătun SA, societatea care a preluat Balta Vlădeşti în concesiune, de la stat.

Acum doi ani, Zătun a intrat în lichidare judiciară, iar lichidatorul – Management Reorganizare Lichidare Iaşi SRPL – a luat în administrare activele societăţii, inclusiv Balta Vlădeşti, în scopul vânzării lor.

Se pare, însă, că firma ieşeană a fost mai interesată să vândă balta, decât să o îngrijească. Experţii piscicoli apreciază că peştii de la Vlădeşti au murit, cel mai probabil, din cauza lipsei de oxigen din apă.

„Eu nu vă pot spune ce s-a întâmplat la Vlădeşti, vă pot spune doar ce s-ar fi putut întâmpla. Din cauza căldurii foarte mari, a densităţii mari de populare a apei mici, se produce un deficit de oxigen, iar peştii mor. De asemenea, mai apare fenomenul de înflorire a apei, adică lumina şi căldura favorizează dezvoltarea algelor, care consumă oxigenul din apă. Dacă mai apar şi alge albastre, atunci e cu atât mai grav”.

„Concluzia este că, cel mai probabil, dezastrul a fost produs de creşterea consumului de oxigen, pe fondul caniculei, a luminii puternice şi a suprapopulării apei”, a explicat preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Galaţi, Vladimir Talpeş.

Oficialul spune că mai există o cauză probabilă. „Acum, în Lunca Prutului este o invazie de pelicani, care pescuiesc, tulburând apa. Cum Balta Vlădeşti nu este păzită, spre deosebire de celelalte amenajări piscicole din zonă, este posibil ca pelicanii să fi pescuit în voie. Au tulburat apa, iar mâlul nu a făcut decât să reducă şi mai mult oxigenul din apă”, a apreciat  preşedintele AJVPS Galaţi.

Garda de Mediu anunţă pedeapsa maximă

Comisarii Gărzii de Mediu, cei care anchetează accidentul ecologic de la Vlădeşti, vorbesc deja despre neglijenţa firmei lichidatoare.

„Am luat legătura cu reprezentanţii firmei Management Reorganizare Lichidare Iaşi SRPL. Facem cercetări să vedem de ce a murit peştele şi, probabil, în zilele următoare vom stabili sancţiunea pe care o vom aplica”, a spus comisarul de mediu Marian Mocanu.

Şeful său anunţă pedeapsa maximă. „Balta Vlădeşti nu este o hală pe care, în calitate de lichidator, o iei în administrare şi o vinzi. Acolo sunt vietăţi care trebuia să fie îngrijite. Cred că firma va lua amenda maximă”, a declarat directorul coordonator al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Mihai Turcu.

Citit 4826 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.