"Micii" producători de energie, compensați pentru ceea ce livrează în rețea

"Micii" producători de energie, compensați pentru ceea ce livrează în rețea
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Prosumatorii vor avea parte de compensarea cantitativă a energiei generate şi livrate în reţea cu cea consumată, potrivit unei ordonanțe de urgență care a fost publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului trecut. Măsura va intra în vigoare cel mai probabil în cursul lunii martie 2022.

Cei mai mulți dintre noi consumăm energie electrică din rețeaua națională, de aceea ne numim consumatori. Odată cu Legea 220 din 2008, a fost definit și termenul de prosumator, adică "micul" producător care livrează în sistemul național surplusul de energie pe care îl produce: "Prosumatorul este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, cu o putere mai mică de 27 kW, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice și care consumă, stochează sau vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis". Cu alte cuvinte, prosumatorii sunt cei care produc și injectează energie electrică în rețea, lucru posibil în România din ianuarie 2019.

Ce prevede OUG 143 din 2021

Prin ordonanța de urgență menționată (OUG 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative), prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE. Astfel, conform ordonanței menționate, prosumatorii vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

Furnizorii de energie electrică vor fi obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată până în 200 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferenţa între cantitatea de energie consumată şi cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea. De asemenea, furnizorii vor fi obligați să reporteze în facturile prosumatorilor, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferenţa între cantitatea livrată şi cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 luni de la data facturării.

Când intră în vigoare compensarea cantitativă

Pe scurt, OUG 142/2021 introduce compensarea cantitativă a prosumatorilor care au instalații de până la 200 kW. Furnizorii vor fi obligați să factureze doar diferența dintre ce consumă prosumatorul din rețea și ce livrează în rețea. În cazul în care cantitățile livrate le depășesc pe cele consumate din rețea, ce rămâne se poate compensa cantitativ în termen de doi ani. Cu alte cuvinte, se poate consuma iarna ce s-a produs în exces vara. Schema de compensare cantitativă este valabilă până în anul 2030.

Metodologia compensării cantitative trebuie elaborată de ANRE în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Întrucât acest lucru s-a produs la sfârșitul lui decembrie 2021, prosumatorii vor putea beneficia de această facilitate începând din luna martie a acestui an.

Citit 1730 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Ianuarie 2022 21:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.