Locurile de muncă vacante în 2021, mai puţine cu un sfert decât în 2020

Locurile de muncă vacante în 2021, mai puţine cu un sfert decât în 2020
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Conform datelor furnizate "Vieții libere" de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, în cursul anului 2021 au scăzut semnificativ atât numărul locurilor de muncă vacante înregistrate de agenție, cât și cel al încadrărilor prin programul de ocupare.

Astfel, dacă în anul 2020, numărul total al locurilor de muncă vacante înregistrate a fost de 7.396, în 2021 au fost numai 5.262, adică 71 la sută din cele existente în anul anterior. În ceea ce privește angajările șomerilor prin intermediul serviciilor oferite de AJOFM, numărul acestora a fost, anul trecut, de 4.457, aproximativ 80 la sută din numărul de 5.582 de încadrări care au avut loc în anul 2020.

De precizat că locurile de muncă vacante prinse în această statistică sunt unice, nu repetitive, fiind numărate atunci când au intrat în oferta AJOFM. De asemenea, cifrele pe anul 2021 nu includ și luna decembrie, lună în care, de obicei, angajatorii sunt preocupați mai degrabă de sărbători și de bonusuri de sfârșit de an (cei care pot, vor și oferă) decât de noi angajări.

Printre diversele facilități acordate de AJOFM la angajarea șomerilor s-au numărat: alocații pentru încadrare înainte de expirarea șomajului (364 de persoane), prime de activare la încadrarea pe minimum trei luni a șomerilor neindemnizați (145 de persoane), subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri peste 45 de ani și unici susținători ai familiilor monoparentale (389 de persoane), subvenții pentru angajatori ai șomerilor de lungă durată (două persoane) și ai tinerilor NEET (31 de persoane), acordarea de prime de încadrare pentru locuri de muncă la distanță de peste 15 km de localitatea de domiciliu (61 de persoane) sau la peste 50 km distanță (două persoane), acordarea de prime de relocare (opt persoane), subvenții pentru angajatorii absolvenților (șase persoane), încadrare a persoanelor cu handicap (10 persoane) etc.

Pe 25 ianuarie 2021, numărul locurilor de muncă vacante aflate în evidența AJOFM Galați era de 160. Cele mai multe dintre acestea, 60 la număr, erau oferite pentru agenți servicii client, iar alte zece locuri erau pentru muncitori necalificați la drumuri. O ofertă relativ mai consistentă era în domeniul HoReCa, fiind disponibile câte șapte locuri pentru bucătari, ospătari și cameriste. Niciunul dintre cele 160 de locuri declarate vacante nu avea ca cerințe studii superioare, cele mai multe dintre ele fiind destinate celor cu studii medii sau profesionale.

Citit 3884 ori Ultima modificare Vineri, 28 Ianuarie 2022 12:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.