Guvernul reintroduce acordarea șomajului tehnic

Guvernul reintroduce acordarea șomajului tehnic
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Guvernul reintroduce decontarea șomajului tehnic și a indemnizației pentru profesioniști cu activitate întreruptă total sau parțial în contextul restricțiilor pandemice. Cele două tipuri de ajutoare vor fi acordate până la 31 martie 2022. Documentele pentru șomaj tehnic se trimit la AJOFM, iar cele pentru acordarea indemnizației pentru liber-profesioniști, cooperatori, sportivi și beneficiarii de drepturi de autor, la AJPIS Galați.

Proiectul de OUG ce prevede reintroducerea decontării șomajului tehnic și a indemnizației pentru profesioniștii cu activitate întreruptă a fost adoptat, pe 19 ianuarie, de Executiv și publicat pe 20 ianuarie în Monitorul Oficial. Cele două măsuri au fost stabilite ultima oară prin OUG 111/2021, a cărei valabilitate a expirat, însă, la 31 decembrie 2021. Cele două ajutoare vor acoperi perioada dintre ziua intrării în vigoare a proiectului de OUG și data de 31 martie 2022.

Indemnizația pentru angajați, cel mult 4.571 de lei brut

OUG 2/2022 prevede, pentru angajați, acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75 la sută din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021. Acest tip de sprijin va fi acordat până la 31 martie 2022, în situația suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă. Măsura se aplică și salariaţilor angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile teritoriale de sănătate publică, cu excepția celor aflați în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.

Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 este de 6.095 de lei, conform Legii 318/2021, a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. Astfel, indemnizația de șomaj tehnic suportată de stat în condițiile noii OUG 2/2022 este de maximum 75 la sută din 6.095 de lei, adică, cel mult 4.571 de lei brut.

Pentru gălățeni, indemnizația se plătește din bugetul asigurărilor de șomaj la cererea angajatorului, însoțită de lista persoanelor care beneficiază și de declarația pe propria răspundere, documente transmise electronic la AJOFM Galați.

Actul normativ instituie, în cazul angajatorilor, posibilitatea de decontare atât a indemnizaţiei de şomaj tehnic, cât și a indemnizației pentru reducerea timpului de lucru (OUG nr. 132/2020). Aceste măsuri pot fi acordate fie pentru salariați diferiți, în aceeași perioadă din lună, fie pentru acelaşi salariat, în perioade diferite din lună.

Indemnizație și pentru liber-profesioniști

Tot până la 31 martie 2022, proiectul de OUG prevede acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut reglementat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru liber-profesioniști, cei care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, precum și pentru cooperatori.

Sportivii, antrenorii, medicii, asistenţii medicali, maseurii, kinetoterapeuţii și cercetătorii din domeniul sportiv primesc o indemnizație de 75 la sută din drepturile aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut, dacă contractul de activitate a fost suspendat din iniţiativa structurii sportive.

Acest tip de indemnizație se acordă, din bugetul de stat, în baza unei cereri și a declarației pe propria răspundere, însoțite de documentul care atestă întreruperea temporară a activității. Actele trebuie transmise electronic, la AJPIS Galați.

Precizări suplimentare

În proiectul de OUG se precizează că persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea a două indemnizații, atât în calitate de angajat, cât și în cea de profesionist, vor beneficia de o singură indemnizație, în cuantumul cel mai avantajos, respectiv cea acordată în calitate de profesionist. De asemenea, indemnizația acordată în baza acestei ordonanțe de urgență se ia în calcul la stabilirea dreptului de indemnizație pentru creșterea copilului. Nu în ultimul rând, profesioniștii care vor primi indemnizația acordată în baza OUG aprobate vor putea solicita și indemnizația pentru reducerea timpului de lucru, în cuantum de 41,5 la sută din câştigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Citit 1898 ori Ultima modificare Vineri, 28 Ianuarie 2022 12:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.