Prea săraci ca să irigăm!

Prea săraci ca să irigăm!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar o treime dintre utilizatorii de apă judeţeni îşi permit cheltuielile *

Unul dintre cele trei puncte de pe ordinea de zi a şedinţei Colegiului Prefectural de ieri al judeţului Galaţi a constat în prezentarea, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a unei informări privind derularea procesului de efectuare a plăţilor către fermieri în anul 2009. Aflăm astfel că suprafaţa pentru care a fost solicitat sprijin financiar de la stat, conform cererilor de plată, este de  267,695.50 ha.

Directoarea executivă a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, ing. Violeta Nanu, a reclamat  la şedinţa de ieri că judeţul nostru a fost defavorizat la stabilirea, în 1999, a zonelor defavorizate: în timp ce în alte judeţe sunt până la 20 astfel de zone, la noi există numai 6!

Directoarea, care a recunoscut că nu ştie cine şi-a asumat răspunderea pentru aceasta din partea gălăţeană, deoarece nu a găsit documentaţie explicativă,  a atras atenţia şi asupra fenomenului de deşertificare care cuprinde judeţul nostru.

Subprefectul Daniel Ovidiu Tudorache, care a condus ieri şedinţa, a promis că va înainta prefectului „doleanţele” directoarei.

Din 48 de asociaţii ale utilizatorilor de apă din judeţ, numai 29 au reuşit să  încheie contracte de furnizare a apei, pentru puţin peste 40.900 ha, ceea ce înseamnă doar 34 la sută din suprafaţa deţinută de utilizatori, scrie într-un raport al Direcţiei pentru Agricultură prezentat ieri.

Informarea cu privire la desfăşurarea activităţii de irigaţii în judeţul Galaţi, situaţia programării şi realizării udărilor la OUA-uri (asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii), în raport cu suprafeţele contractate pentru anul 2010, au fost prezentate în rapoarte de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi şi de Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare R.A. – Sucursala Teritorială Moldova de Sud.

Citit 1023 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.