Operațiunea CRONOS. Încep controale la restaurante, service-uri și saloane de cosmetică

Operațiunea CRONOS. Încep controale la restaurante, service-uri și saloane de cosmetică
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Tic-tac, tic-tac... Direcția Generală Antifraudă din cadrul ANAF și Inspecția Muncii demarează Operațiunea Cronos, o campanie de controale comune care vizează firmele care plătesc salarii mai mici decât media pe ramură sau cele care, deși au cifre de afaceri mari, declară profituri foarte mici. Obiectivul operațiunii Cronos este cel de reducere a muncii „la negru” sau „la gri”.


„Direcția Generală Antifraudă Fiscală, împreună cu Inspecția Muncii, desfășoară Acțiunea de control Cronos pentru prevenirea și combaterea sustragerii de la declararea și fiscalizarea muncii, în scopul asigurării, tuturor angajaților din România, a accesului la protecția conferită de legislația socială (sănătate, pensii, șomaj, asigurări în caz de accidente de muncă) și de legislația muncii. În acest sens, echipe mixte de inspectori de muncă și inspectori antifraudă fiscală vor începe campania Cronos cu verificarea unui eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HoReCa, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie ș.a.”, se arată într-un comunicat remis de ANAF.
Conform documentului, sunt vizate societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri.
Controalele vizează atât munca „la negru”, fără forme legale, cât și cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parțial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor de muncă cu timp parțial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizare a diferenței de bani până la salariul real, mai mare.
De asemenea, vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obținute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanțarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarate sau declarate parțial.
Controalele comune ale Direcției Generale Antifraudă și Inspecției Muncii se vor derula pe întreaga perioadă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Citit 3626 ori Ultima modificare Vineri, 01 Aprilie 2022 19:08

3 comentarii

 • postat de ADYtza74
  Joi, 31 Martie 2022 07:15
  109.166.132.***
  La firmele de security caută cineva? Ore multe ,noapte ,weekend- urî ,sărbători ,0 sporuri.
  1
  14
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 31 Martie 2022 07:11
  109.166.135.***
  Cei mai periculoși! Pe bune!?
  Urmează casă de marcat în talcioc, nu?
  Cei mari, dar cei foarte mari sunt lăsați în pace. Toate au un rulaj imens și un profit mic, rezultă impozit și mai mic.
  Asta e greu, tare greu de controlat. Chiar periculos.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Gal
  Joi, 31 Martie 2022 00:21
  5.13.133.***
  Mai cercetati si firmele de pompe funebre; ba nu dau chitanta la ceea ce cumperi, ba nu trece pe factura/bon ceea ce ai achizitonat, ba un pret in geam si unul pe bon, ba au 2 angajati dar cand colo sunt vro 6-7 . Spala bani cu nemiluita. Luatii la rost de lunile trecute si sa veti vedea ce gasiti. Sunt zeci de angajati care nu au carte de munca.
  0
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.