Lege așteptată de fermieri și procesatori

Lege așteptată de fermieri și procesatori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe pagina sa de Facebook, senatorul gălățean George Scarlat, președintele Comisiei de Agricultură din Senatul României, a anunțat promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a unei legi mult așteptate de fermieri si procesatori. Este vorba de transpunerea în legislația națională a Directivei UE 633, privind practicile comerciale neloiale, act normativ adoptat în Parlament pe 14 martie 2022.

"Noua lege vine să reglementeze și multe alte practici comerciale neloiale, pe care marii comercianți nu le mai pot pune în practică în relația cu furnizorii, din care fac parte producătorii/ fermierii și procesatorii români", a precizat George Scarlat.

Totuși, acesta arată că, în Camera Deputaților, actul normativ a suferit câteva modificări semnificative față de forma votată în unanimitate la Senat, printre care calcularea termenului de plată de 14, respectiv, 30 de zile după trecerea termenului prevăzut în contract, deci la latitudinea comerciantului și nu după recepția mărfurilor, precum și existența unor remize și risturne (mecanisme de reducere a prețurilor de furnizare), impuse în contracte de către retaileri, de până la -20%, față de zero, în forma adoptată anterior de Senat. "Exemplele pot continua (de verificat cele două forme, sunt publice pe site-urile celor două camere)", a adăugat Scarlat.

Citit 542 ori Ultima modificare Marți, 12 Aprilie 2022 12:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.