Combinatul siderurgic, cea mai mare producție de oțel din ultimii 12 ani

Combinatul siderurgic, cea mai mare producție de oțel din ultimii 12 ani
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Combinatul Liberty Galați a anunțat un nivel-record de producție anuală, cel mai mare din 2010 până în prezent, în timp ce Furnalul nr. 5 a obținut cele mai mari volume de când a fost pus în funcțiune, în 1978. Mai exact, în 2021, compania a raportat un volum total de producție de 2,35 milioane de tone de oțel și continuă să crească nivelul, în paralel cu procesele de retehnologizare și reducere a amprentei de carbon.

Ca indicatori de producție principali, Liberty Galați a anunțat pe anul 2021 următoarele rezultate:

- Furnalul nr. 5 a produs 2,1 milioane de tone de fontă lichidă, cu 13 la sută mai mult față de 2020, fiind cel mai înalt nivel atins în ultimii 43 de ani;

- Laminorul de Benzi la Cald a realizat un volum de producție de 1,6 milioane de tone, în creștere cu aproape 20 la sută față de anul precedent și cel mai bun rezultat din 2017;

- Oțelăria a depășit toate recordurile din ultimii 12 ani, cu 2,35 de milioane de tone de oțel lichid;

- Volumul de oțel turnat a crescut la 2,3 milioane de tone în 2021;

- Laminorul de Benzi Zincate a obținut cel mai mare nivel de producție din anul 2000, cu 222.000 de tone;

- Linia de Acoperire Organică a obținut, de asemenea, cel mai înalt nivel de producție înregistrat de la instalare, 88.000 de tone, cu 15 la sută în plus față de anul precedent.

"Volumele mari de producție au fost susținute în aceeași măsură de creșterea calității produselor. Performanțele companiei au fost posibile prin eforturile susținute de echipa Liberty Galați și printr-o serie de investiții operaționale realizate de grupul Liberty, din 2019 până în prezent. Acestea includ: un proiect de modernizare a Cawper-ului nr. 1 în valoare de 13,5 milioane de euro, care a condus la creșterea performanței Furnalului nr. 5; proiecte de automatizare și de consolidare a operațiunilor Laminorului de Benzi la Cald, în valoare de 5,5 milioane de euro, care au permis companiei să beneficieze de nivelul ridicat al pieței din 2021, alături de alte proiecte de digitalizare și automatizare implementate pe platforma de la Galați. Tot în 2021 compania a inițiat un proiect de investiții în tehnologie state-of-the-art la noua linie de acoperiri organice pentru produse tubulare, în valoare de 6,3 milioane de euro", se arată într-un comunicat de presă al Liberty Galați.

"Acestea sunt rezultate de producție excelente și dovada eforturilor depuse de toți oamenii care lucrează pe platforma siderurgică (...) Sunt momente captivante pentru noi toți, cei care ne propunem să facem parte din viitorul sustenabil al companiei", a declarat Paramjit Kahlon, CEO Liberty Steel Group Primary Steel & Mining.

"Producția-record de anul trecut este un pas important în misiunea noastră de a obține nu doar volume mai mari, ci și oțel de calitate, cu amprentă redusă de carbon (...) Continuăm eforturile de a crește nivelul de producție până la 3 milioane de tone anual, iar după implementarea planurilor de transformare Greensteel, ne propunem să atingem un nivel mai ambițios, de 4 milioane de tone", a declarat la rândul său Prasanta Mishra, Executive Director Liberty Galați.

Liberty Galați are un plan de investiții de un miliard de euro, care are ca scop atingerea neutralității de carbon până în anul 2030. Printre obiectivele principale se numără: două cuptoare cu arc electric și un echipament DRI de reducere directă a fierului, care va utiliza inițial gaz natural și apoi va face tranziția către hidrogen verde, reducând astfel până la 80 la sută emisiile de CO2 pe tona de oțel produs; un mini-laminor integrat MI.DA care va optimiza potențialul de creștere a producției la 4 milioane de tone anual; parcuri solare de 180 MW și eoliene de 20 MW dezvoltate pe platforma siderurgică, în scopul de a utiliza energie din surse regenerabile și de a reduce consumul total de energie.

Acest proces de transformare va fi sprijinit de Academia Greensteel, care are ca obiectiv perfecționarea profesională a echipei și încurajarea tinerilor să se alăture industriei siderurgice.

Citit 8901 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2022 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.