Precipitații satisfăcătoare în județ, doar în ultima perioadă

Precipitații satisfăcătoare în județ, doar în ultima perioadă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Conform datelor prezentate de conducerea Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ) Galați în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de miercuri, 20 aprilie, din cauza secetei din județ, din cele 7.000 de hectare însămânțate cu rapiță în toamna anului trecut, aproximativ 3.800 au fost compromise. Acestea au fost reînsămânțate cu porumb și floarea-soarelui.

Potrivit aceluiași raport, cerealele cultivate în toamnă prezintă carențe de azot, fapt cauzat de incapacitatea de livrare din partea traderilor specializați, în condițiile închiderii unor combinate chimice producătoare de îngrășăminte, la care s-a adăugat triplarea prețurilor de vânzare către fermieri.

În ceea ce privește culturile de primăvară, informațiile DAJ Galați menționează o creștere a suprafeței cultivate cu porumb boabe cu peste 15 procente, până la 128.427 de hectare. Alte creșteri de suprafețe sunt indicate în dreptul culturilor de floarea-soarelui, orzoaică, legume, sfeclă de zahăr sau fasole boabe, în timp ce scăderi am notat la cartofi, mazăre sau plante medicinale.

La programele de minimis pentru sprijinirea fermierilor se constată tendințe divergente. Astfel, dacă la programul de minimis pentru tomate se înregistrează o creștere a numărului de beneficiari cu aproape 21 de procente, până la 3.814 fermieri, pentru programul de sprijin la usturoi sunt înregistrați doar opt beneficiari, față de 13 anul trecut.

Nu în cele din urmă, în ceea ce privește rezerva de apă din sol, pe orizontul 0-100 cm, se poate spune că există un deficit extrem, iar precipitațiile din primul trimestru al anului în curs reprezintă doar o zecime din media multianuală a ultimilor cinci ani. Totuși, pe orizontul 0-20 cm, precipitațiile din ultimele zile, în cuantum de aproape 12 litri/mp, asigură condiții satisfăcătoare pentru însămânțările de primăvară, se mai arată în raportul DAJ Galați, prezentat Instituției Prefectului.

Citit 1200 ori Ultima modificare Joi, 21 Aprilie 2022 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.