Delicatese din Bazinul Mării Negre, testate și promovate la Galați
Foto: Ovidiu Amălinei

Delicatese din Bazinul Mării Negre, testate și promovate la Galați
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

cUnele dintre cele mai speciale produse agroalimentare din România, Turcia și Georgia au fost prezentate în cadrul unei expoziții organizate vineri, 29 aprilie, la Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”, ca parte a unui proiect european transfrontalier, menit să promoveze Produsele cu Indicație Geografică din Bazinul Mării Negre.

Scrumbia afumată, icrele de crap sau știucă produse la Tulcea au mers foarte bine alături de vinurile de la Târgu Bujor, Murfatlar, dar și de cele prezentate de oaspeții din Georgia. Nu au lipsit, de la Buzău, cârnații de Pleșcoi, ce meritau, poate, încercați alături de plăcinta dobrogeană. Nu în ultimul rând, partenerii din Turcia s-au remarcat prin diversitatea dulciurilor prezentate, realizate pe bază de miere, fructe de pădure sau alune.

Desigur, paleta gastronomică a țărilor din Bazinul Mării Negre este una diversă și plină de savoare, însă în cadrul expoziției au fost prezentate Produse cu Indicație Geografică atestată de autoritățile naționale sau instituțiile europene abilitate în acest sens. Cea mai râvnită dintre toate este emblema de produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP), acordată la nivelul Comisiei Europene.

”Aceste certificări, obținute în baza unor criterii de evaluare foarte exigente, sunt deopotrivă instrumente care pot face produsele dintr-o regiune geografică mai cunoscute, dar oferă și o garanție a calității în plus pentru consumatori. Prin urmare, este bine să identificăm și să promovăm lărgirea gamei de Produse cu Indicație Geografică, inclusiv din perspectiva unei cooperări comerciale între parteneri din țări din regiunea Mării Negre”, a arătat Ionuț Mocanu, directorul general al asociației Tehnopol.

Alături de asociația gălățeană, din proiect au mai făcut parte Agenția de Dezvoltare Marea Neagră – Turcia și Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Afacerilor – Georgia, dar, într-un fel sau altul, în proiect au fost implicate și alte asociații, mediul universitar și întreprinzători din segmentul agroalimentar.

În paralel cu expoziția a avut loc, în organizarea Tehnopol, și un summit internațional dedicat tematicii Produselor cu Indicație Geografică, în cadrul căreia au fost prezentate aspecte ce țin de legislația europeană în domeniu, noile sisteme de stabilire a trasabilității produselor, pașii ce trebuie urmați în certificarea unui produs, dar și prezentarea unor oportunități de afaceri în regiune și a unor exemple de bune practici, unele dintre ele cu trimitere directă la produsele din cadrul expoziției.

Citit 4711 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2022 02:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.