Halda de zgură a Elnav, unul dintre motivele amenzilor de la Uniunea Europeană

Halda de zgură a Elnav, unul dintre motivele amenzilor de la Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Fosta haldă de zgură a fostei întreprinderi gălățene de elice turnate Elnav este unul dintre cele peste 40 de depozite de deșeuri neconforme pentru care România ar putea fi obligată, de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, să plătească a menzi de mii de euro zilnic, până la închiderea lor. Falimentară, Elnav a fost vândută pe bucăți de către administratorul judiciar Sierra Quadrant, cel care "administrează" și ruinele Mehid de pe bulevardul Coșbuc, fără să fie îndeplinite obligațiile legale de mediu.

Fosta întreprindere de elice turnate Elnav, deținută de Corneliu Mangalea (la fel ca fostul Mehid, de pe Coșbuc), a fost vândută, în șase loturi, de către administratorul judiciar Sierra Quadrant. Halda de zgură a fost cumpărată de firma gălățeană Gendav, care trebuie să facă acum ceea ce nu a făcut lichidatorul, adică să închidă dosarul obligațiilor mediu.

Patru ani de corespondență degeaba

Conform documentelor furnizate "Vieții libere" de Agenția pentru Protecția Mediului Galați, situația de la Elnav seamănă izbitor cu cea a fostei întreprinderi de echipamente hidraulice: același (fost) patron, același lichidator, aceleași probleme cu Mediul, același stil de a nu plăti amenzile primite.

Pe 18 septembrie 2017, APM Galați a informat lichidatorul judiciar cu privire la obligația solicitării și obținerii acordului de mediu pentru închiderea depozitului de deșeuri nepericuloase (Halda de zgură), de la punctul de lucru din municipiul Galați, Calea Prutului nr. 11. Pe 7 noiembrie 2017, Elnav SA, prin lichidatorul Sierra Quadrant SPRL București, a solicitat acordul de mediu. În martie 2018, APM a cerut completarea memoriului, cu avizul de gospodărire a apelor și rapoartele de analiză pentru probele de sol prelevate din zona limitrofă depozitului. Memoriul refăcut a fost prezentat către APM abia doi ani mai târziu (!), dar el nu conținea cerințele stabilite de APM. După care s-a... rupt filmul!

"Având în vedere că depozitul industrial de deșeuri aparținând S.C. Elnav SA se află în lista depozitelor care fac obiectul Cauzei C-301/17 pentru care România a fost condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (Hotărârea nr. 1094266 din 18.10.2018) pentru nerespectarea angajamentelor privind închiderea depozitelor de deșeuri neconforme și că lichidatorul nu a transmis completările cerute în cadrul procedurii de reglementare prin adresa APM Galați din 12.03.2020, instituția noastră a revenit cu solicitări în datele de 09.06.2020, 18.12.2020, 25.02.2021 și 13.05.2021, în vederea finalizării acestei proceduri.

În data de 25.11.2021, Sierra Quadrant București Filiala SPRL ne-a notificat că: a vândut terenul aferent haldei de zgură către SC Gendav SRL (a fost vândută o suprafață de 13.853 mp, din totalul de 95.825,85 mp); a înaintat contractul de vânzare-cumpărare pentru acest teren care include și depozitul de deșeuri industriale nepericuloase; a comunicat APM Galați că s-au transferat toate obligațiile de mediu pentru halda de zgură către SC Gendav SRL.

În data de 06.12.2021, APM Galați a comunicat Sierra Quadrant București Filiala SPRL că vânzarea unor imobile s-a făcut fără a avea acceptul APM Galați și că acesta nu avea calitatea și dreptul legal să facă transferul obligațiilor de mediu care au fost stabilite de către instituția noastră pentru SC Elnav SA. Mai mult decât atât, s-a comunicat lichidatorului judiciar că transferul obligațiilor de mediu se face doar de către A.P.M. Galați, autoritatea emitentă a acestor obligații, și că întreaga responsabilitate a îndeplinirii tuturor obligațiilor de mediu stabilite pentru SC Elnav SA îi revine Sierra Quadrant București Filiala SPRL", conform documentului remis "Vieții libere" de APM Galați.

Așadar, după patru ani de... corespondență cu Agenția pentru Protecția Mediului, halda de zgură a fost vândută de către lichidatorul judiciar, care a "pasat" cumpărătorului (Gendav SRL) și îndeplinirea obligațiilor de mediu.

"Practic, obligațiile de mediu pot fi stinse din hârtii. Dar, dacă ele nu se îndeplinesc, se poate ajunge până la expropriere", ne-a declarat Robert Mihai Rusu, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Galați.

Două amenzi de câte 50.000 de lei, neplătite

"Am dat două amenzi de câte 50.000 de lei pentru Sierra Quadrant, una anul acesta și alta anul trecut, pentru că au vândut fără să notifice Agenția pentru Protecția Mediului și pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. Nu s-a plătit nimic, probabil că ei consideră că s-a făcut ce trebuia", ne-a spus Liliana Cornea, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați.

Pe 23 februarie 2022, Comisia Europeană a introdus la Curtea Europeană de Justiție o cerere pentru declanșarea procedurii de infringement împotriva României, pentru neînchiderea depozitelor industriale neconforme, și s-a propus plata unei sume de 3.311,5 euro pe zi, pentru fiecare zi scursă până la închiderea acestor depozite. Cauza C-109/22 se judecă, în momentul de față.

Sunt peste 40 de depozite de deșeuri pe această listă, din toată țara, unele de deșeuri industriale, altele de deșeuri menajere. Printre ele se află și halda de la Elnav, depozitul de la Rateș (Tecuci), care urmează să se închidă anul acesta, și halda Combinatului Liberty, pentru care însă toate procedurile de închidere sunt în desfășurare. "Se plătesc bani aiurea", a concluzionat șefa Gărzii de Mediu Galați.

Gendav SRL spune că va închide halda

David Neagu, administratorul Gendav - firma care a cumpărat halda de zgură "la pachet" cu obligațiile de mediu, spune că firma se va ocupa de stingerea tuturor obligațiilor. "Abia am preluat terenul de la lichidator, sunt numai 4.000 de metri pătrați. Trebuie făcute niște hârtii pe care alții trebuiau să le facă. Pregătim noi hârtiile, suntem în curs de închidere. Acum vreo șapte ani, cei de la Elnav au luat tot de acolo, acum nu mai sunt nici deșeuri periculoase, nici nepericuloase", a spus David Neagu.

Rămâne să vedem ce se va întâmpla în continuare. Deocamdată, halda de zgură de la Elnav este unul dintre motivele pentru care România este bună de plată în fața Comisiei Europene.

Citit 3175 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Mai 2022 13:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.