Ruinele Mehid de pe Coșbuc, imposibil de clintit de 11 ani

Ruinele Mehid de pe Coșbuc, imposibil de clintit de 11 ani
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Încet-încet, dezastrul ecologic din bulevardul Coșbuc nr. 256, de pe locul fostei întreprinderi Mehid, a intrat în al 12-lea an de existență. Între timp, fostul proprietar, Corneliu Mangalea, și actualul lichidator judiciar, Sierra Quadrant SPRL, au primit zeci de amenzi, somații, adrese de înființare popriri și titluri executorii, de la Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, de la Fisc și de la Poliția Locală. Joi, 19 mai 2022, Garda de Mediu Galați va merge din nou la ruinele Mehid, unde a invitat și reprezentanții lichidatorului Sierra Quadrant. Suntem curioși dacă aceștia vor binevoi să apară și dacă întâlnirea va avea vreun rezultat concret.

Conform datelor furnizate de directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Galați, Robert Mihai Rusu, SC Mehid SA a deținut autorizație de mediu valabilă până la 1 august 2005, pentru punctul de lucru din mun. Galați, str. George Coșbuc nr. 256. Pe 27 septembrie 2010,  Mehid SA a solicitat la APM Galați stabilirea obligațiilor de mediu, la încetarea activității. Aceste obligații au fost stabilite în data de 7 ianuarie 2011, dată de la care, practic, au început să se adune problemele cu mediul ale fostei întreprinderi.

"Odiseea gunoaielor" a început în 2011

"În cadrul procedurii de stabilire a obligațiilor de mediu la încetarea activității, titularul activității a întocmit Bilanțul de mediu nivel I și II și un Studiu de evaluare a riscului pentru amplasamentul din Galați, str. George Coșbuc nr. 256, documente care au evidențiat depășiri ale valorilor normale pentru factorul de mediu sol-subsol, la metale grele. Obligațiile de mediu au stabilit măsuri cu termene scadente până în luna iulie 2011 și care au prevăzut următoarele: - punerea în siguranță a tuturor instalațiilor tehnologice; - golirea tuturor instalațiilor tehnologice și a containerelor de stocare a deșeurilor și substanțelor periculoase; - decopertarea solului contaminat de pe amplasament și eliminarea acestuia prin societăți autorizate; - monitorizarea calității solului și subsolului; - descărcarea apelor uzate și a soluțiilor rezultate de la decontaminarea și igienizarea instalațiilor, în instalații de tratare/ eliminare autorizate; - asigurarea managementului tuturor tipurilor de deșeuri și substanțe chimice periculoase de pe amplasament în conformitate cu prevederile legislației specifice în vigoare; - solicitarea acordului de mediu pentru dezafectarea instalațiilor și aducerea amplasamentului la stadiul avut anterior", reiese din informațiile furnizate de directorul executiv al APM Galați.
Niciuna din aceste obligații de mediu nu a fost îndeplinită, iar zona a devenit din ce în ce mai periculoasă pentru sănătatea publică.
În octombrie 2016, APM a prelevat probe de sol de pe amplasamentul Mehid. "Din analiza acestora au rezultat depășiri ale valorilor-limită legale la indicatorii: hidrocarburi petroliere totale, plumb şi cadmiu", informează APM Galați.

Desființarea totală a ruinelor trenează de șase ani

Pe 9 noiembrie 2016, Mehid SA a solicitat acord de mediu pentru proiectul "Desființare totală imobile", iar APM Galați a demarat procedura de reglementare. "În cadrul acestei proceduri, APM Galaţi a solicitat repetat refacerea documentaţiei, întrucât era neconformă cu cerinţele legale. De asemenea, APM Galaţi a solicitat includerea în cadrul proiectului şi a lucrărilor de remediere a solului de pe amplasamentul Mehid. Deoarece, după mai mult de doi ani de la data solicitării de refacere a documentaţiei, titularul nu a răspuns acestei cerinţe, APM Galați a emis Decizia de respingere a solicitării acordului de mediu nr. 728/27.06.2019 pentru proiectul Desfiinţare totală imobile".

O nouă solicitare pentru acord de mediu, lăsată baltă și ea

Pe 9 septembrie 2019, "prin lichidatorul judiciar Sierra Quadrant SPRL, titularul a solicitat din nou emiterea acordului de mediu pentru proiectul <<Desfiinţare totală imobile>>, propus a fi realizat în intravilan municipiul Galaţi, str. George Coşbuc nr. 256, judeţul Galaţi, APM Galaţi demarând o nouă procedură de reglementare. În urma analizării memoriului de prezentare depus la APM Galaţi în data de 20.11.2019 şi a consultării membrilor Comisiei de Analiză Tehnică APM Galaţi, în data de 30.12.2019, s-a solicitat titularului refacerea Memoriului de prezentare în vederea continuării procedurii de reglementare. Până în prezent (17 mai 2022 - n.r.), titularul nu a înaintat documentul solicitat de APM Galaţi", se mai arată în documentul furnizat "Vieții libere" de Agenția pentru Protecția Mediului Galați.

Toate instituțiile statului, bătaia de joc a unui lichidator

"Viața liberă" a scris în nenumărate rânduri despre neputința autorităților de a închide bomba ecologică de pe Coșbuc. Garda de Mediu a efectuat în fiecare an cel puțin unul sau două controale și a dat amenzi totale de 285.000 de lei, cea mai recentă fiind cea din anul 2021, de 40.000 de lei - limita maximă a sancțiunilor pentru abateri de la regimul deșeurilor. Poliția Locală a dat amenzi și ea pe partea de mediu, după ce a constatat că fostul Mehid este "un loc neîmprejmuit, insalubru, devenit un depozit de gunoi, focar de infecţie, într-o stare avansată de degradare" și a notificat societatea să ia măsurile legale pentru punerea în siguranță a clădirilor. Numai în perioada 2011-2015, Finanțele Publice au trimis 102 somații, 62 de adrese de înființare popriri, însoțite de titlurile executorii aferente, plus cinci procese-verbale de sechestru.
Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați, Liliana Cornea, ne-a confirmat: "Cei de la Mehid nu au stins nicio obligație de mediu. Acestea sunt: punerea în siguranță a instalațiilor, golirea în siguranță a instalațiilor tehnologice, decontaminarea solului, asigurarea managementului tuturor tipurilor de deșeuri, solicitarea acordului de mediu pentru dezafectarea instalațiilor".
Și totuși, cum este posibil ca toate aceste instituții ale statului să stea la mâna unui lichidator? "De vină este prăpastia existentă între Legea insolvenței și Legea protecției mediului. Prima dintre ele nu prevede nicio obligație privind protecția mediului pentru firmele în insolvență", ne-a spus comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați, Liliana Cornea.

Citit 6684 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Mai 2022 22:15

7 comentarii

 • postat de Mircea
  Miercuri, 18 Mai 2022 18:55
  86.124.201.***
  V am mai spus sa scrieti despre Mehid atunci cand aveti noutati.. pozitive in special.. sa ne spuneti periodic ca acolo nu se intampla nimic ma duce cu gandul la politicieni, care ne arunca din cand in cand aeroportul la care visam..
  0
  1
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 18 Mai 2022 10:06
  5.2.205.***
  Pai nu se lauda primarul pe 15 aprilie 2021 ca a fost cumparat terenul de un privat?

  ”Vestea bună pe care v-o pot da este că, de foarte puțin timp, de două-trei săptămâni, terenul fostei Mehid și-a schimbat proprietarul și înțeleg că noul proprietar are potența financiară necesară de a duce lucrurile la sfârșit și de a avea proiecte pe zona respectivă. Să sperăm, calvarul a ceea ce este acolo va lua sfârșit cât de curând”, a afirmat primarul Ionuț Pucheanu.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Daniel
  Miercuri, 18 Mai 2022 09:02
  89.39.81.***
  PARC
  De ce Primaria Galati nu face un parc nou, de la 0. In mijlocul orasului.
  Sa faca un referendum pe tema asta, pe hartie, nu online, si sa spuna galatenii ce vor : un parc pentru toti galatenii sau un munte de beton, adica una - doua cladiri, pentru cateva persoane.
  Niciodata un parc in Galati nu va fi in plus, va fi un plus.
  Munti de beton avem in tot orasul.
  Mai vrem si aer curat in oras, nu doar praf, ca avem destul.
  Un ansamblu de locuinte se poate face si pe la periferie, dar un parc in mijlocul orasului ?
  Daca Primaria Galati este pentru galateni, sa faca un bine pentru galateni.
  Un parc.
  2
  15
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 18 Mai 2022 07:48
  84.243.108.***
  nu cumva administratia publica locala are dreptul si obligatia legala de a "nationaliza" orice bun de patrimoniu al unui locatar al orasului nostru, in cazul in care constata ca acesta din urma nu si-a indeplinit sarnile de mediu, sarcinile de estetica zonala si ca nu respecta PUZul, si PUGul apartinand municipiului Galati? Pana la urma urmei, dl. Mangalea, sau cine o mai fi proprietarul de drept al constructiei, ar trebui sa-si ia casa in spate, ca melcul, si sa se duca de unde a venit... Eu unul as fi intrat cu buldozerele in proprietatea acestuia, as fi demolat totul, l-as fi expropriat printr-o HCL, HCJ sau chiar printr-o ordonanta de mediu guvernamentala, si l-as fi pus sa plateasca si cheltuielile de igienizare a zonei. Interesele sunt foarte mari ale fiecarui competitor, dar sa fim realisti, singurii care sunt direct afectati de nesimtirea acestora si de indolenta Primariei sunt galatenii...
  5
  53
  Raportează
 • postat de dan
  Miercuri, 18 Mai 2022 07:39
  188.24.217.***
  un exercitiu de vointa ... cu bunele intentii, vorba buna , avertismente - nu functioneaza cu sanctiuni unite si consecvente se pare ca vor functiona (vezi cazul ucrainta - rusia , unde s-au unit intr-un singur glas ) dar in ORASUL ROSU cine are c.o.i.a.d.e. ?
  4
  16
  Raportează
 • postat de ro
  Marți, 17 Mai 2022 23:44
  5.13.161.***
  Este clar ca este vorba numai de impotenta autoritatilor. Cum este posibil sa vii dupa atatia ani si sa dai vina pe legislatie? Cine si cand trebuia sa schimbe legislatia daca era incompleta? Ca de obicei statul, prin alesii lui si prin numirile pe care le-a facut, nu-si duce la capat menirea. Cu alte cuvinte isi plateste oamenii degeaba doar ca sa ne minta.
  3
  46
  Raportează
 • postat de paloma
  Marți, 17 Mai 2022 23:32
  5.13.141.***
  Neputinta autoritatilor !!! La taxarea galateanului de rand sunt experti !!!
  5
  56
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.