Firme gălățene "imune" la protecția angajaților

Firme gălățene "imune" la protecția angajaților
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O parte a firmelor gălățene par a fi imune la regulile privind securitatea și sănătatea în muncă a angajaților. Într-o singură săptămână, în perioada 28 aprilie - 2 mai, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați a întreprins 57 de controale, din care 32 au vizat relațiile de muncă (RM) și 25 respectarea prevederilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă a salariaților (SSM). Controalele s-au finalizat cu 35 de sancțiuni, din care numai trei au fost pe RM, și cu trei amenzi totalizând 10.500 de lei. Toate cele trei amenzi au fost date pentru abateri de la regulile SSM. Fapt îmbucurător, la niciuna din firmele controlate nu a fost depistat vreun caz de muncă nedeclarată.

Acțiunile inspectorilor de muncă gălățeni au făcut parte dintr-o campanie la nivel național, în urma căreia s-au aplicat amenzi totale de aproximativ 13,9 milioane de lei și 34.526 de avertismente, fiind dispuse 13.045 de măsuri de remediere a neconformităților constatate. Au fost identificate și 734 de persoane desfășurând muncă nedeclarată. Dintre acestea, 507 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 123 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 14 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 90 de persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time.

Șeful Inspecției Muncii, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, a anunțat că inspectoratele teritoriale de muncă vor începe, în perioada următoare, verificarea modului de respectare a măsurilor aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Printre acestea se numără reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer, asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Citit 1627 ori Ultima modificare Joi, 09 Iunie 2022 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.