Niciun investitor interesat să cumpere Electrocentrale. Se așteaptă oare scăderea prețului?

Niciun investitor interesat să cumpere Electrocentrale. Se așteaptă oare scăderea prețului?
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La o lună și trei săptămâni de când a fost scoasă la licitație, Electrocentrale Galați nu a atras încă niciun investitor. Nimeni nu s-a arătat interesat să cumpere fosta "insulă energetică" a Combinatului, nimeni nu a achiziționat caietul de sarcini pentru a participa la licitație.

Reamintim că Electrocentrale Galați, aflată în faliment, a fost scoasă la licitație pe 5 mai, de lichidatorul judiciar Maestro SPRL, pentru o sumă totală de aproximativ 23 milioane de euro. Licitația este una de tip deschis, se desfășoară în fiecare zi de joi, la sediul din Constanța al lichidatorului, dar până acum nimeni nu a fost interesat.

S-a vândut, în schimb, unul dintre activele externe ale Electrocentrale, incinta CAF din Țiglina II, amplasat pe Siderurgiștilor, cu aproximativ 800.000 de euro, incintă care poate fi transformată în ce își dorește cumpărătorul.

Pe lângă mijloace de transport auto, stocuri de materiale, piese de schimb, deșeuri și uleiuri electrolizante, licitația pentru Electrocentrale vizează cele două active funcționale extrem de importante pentru o eventuală continuare a activității. Primul dintre ele este "Incinta CET", formată din centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW amplasată în incinta Liberty Group Galați, deținând licențe de producere energie electrică, de furnizare energie electrică și de producere energie termică și autorizație integrată de mediu valabile, ce vor fi transferate cumpărătorului. Activul mai include terenuri de 223.179 mp, construcții (administrative și industriale), instalații și stocuri (inclusiv materie primă sub formă de păcură sub 1% sulf necolorată și nemarcată) și ansamblu de termoficare.

Cel de-al doilea activ funcțional este "Incinta epurare chimică III", amplasată tot pe platforma Combinatului Liberty, formată din teren de 9.821 mp, clădire stație de tratare chimică a apei și instalații de ventilație.

Deocamdată, prețul cerut pentru Electrocentrale este același cu prețul de pornire. Faptul că nu s-a primit nicio ofertă de cumpărare poate fi explicat în două moduri: ori nu interesează pe nimeni, ori se așteaptă scăderea prețului.

Aflată în stare de conservare, Electrocentrale Galați (cunoscută și ca CET Galați) poate porni în trei luni, după verificări și dacă există combustibil. Poate produce aproximativ 320 MWh, în condițiile în care Combinatul Liberty Galați consumă circa 150 MWh. Surplusul poate fi livrat în Sistemul Energetic Național. Electrocentrale poate funcționa cu gaz metan sau gaz de furnal (ambele instalații fiind retehnologizate), dar și cu păcură, care poate proveni, în funcție de preț, din surse interne sau din importuri.

Citit 2903 ori Ultima modificare Marți, 28 Iunie 2022 13:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.