Primăria rămâne unicul acționar al Calorgal

Primăria rămâne unicul acționar al Calorgal
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Consilierii locali gălățeni au aprobat, la ultima ședință de CL, transformarea Calorgal din SA în SRL. Măsura este una de protejare a societății contra unei eventuale cereri de dizolvare și a fost impusă de faptul că Primăria Galați a rămas unic acționar al societății de termoficare, după ce a cumpărat acțiunile deținute anterior la Calorgal de UAT-urile Tecuci și Șendreni. Ultimul an în care Calorgal a înregistrat profit a fost 2016.

La începutul anului 2021, societatea Calorgal SA avea trei acționari. Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Galați avea 4,12 milioane de acțiuni (reprezentând 99,701% din capitalul social), UAT Tecuci deținea 11.370 de acțiuni (0,275%) și UAT Șendreni avea 1.000 de acțiuni (0,024%). Pe 15 octombrie 2021, prin contracte de vânzare-cumpărare, Primăria Galați a cumpărat toate acțiunile deținute de celelalte două primării și a devenit unic acționar al societății, lucru care a obligat-o să ceară schimbarea formei juridice a Calorgal, transformând-o din societate pe acțiuni (SA) în societate cu răspundere limitată (SRL). Asta pentru că numărul acționarilor nu poate fi mai mic de doi pentru o perioadă mai lungă de nouă luni.

"Numărul acționarilor la Calorgal a scăzut sub minimul prevăzut de art. 10, alin. 3, din Legea 31/1990, ceea ce impune remedierea în maximum nouă luni. În caz contrar, orice persoană interesată poate solicita instanței dizolvarea societății", se arată în raportul de specialitate care a însoțit proiectul de hotărâre de CL. Practic, transformarea Calorgal în SRL înseamnă că bugetul de venituri și cheltuieli și organigrama nu vor mai fi aprobate în cadrul Asociației de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) formată de cele trei primării, ci în Consiliul Local al municipiului Galați. Ceea ce, potrivit unor surse apropiate fenomenului, ar putea aduce "mai mult circ".

Calorgal, cinci ani la rând pe pierderi

Moștenitoare a fostului Apaterm, Calorgal mai furnizează căldură în sistem centralizat (nu și apă caldă!) pentru aproximativ 6.000 de apartamente din municipiul Galați, spre deosebire de cele 90.000 de apartamente pentru care a fost proiectat sistemul inițial de termoficare.

Conform datelor existente pe portalul Ministerului Finanțelor, ultimul an în care Calorgal a înregistrat profit a fost 2016, cu un număr de salariați de patru ori mai mare decât cel actual. În acel an, Calorgal a reușit un plus de 145.921 de lei, cu un număr mediu de 504 angajați. Au urmat cinci ani cu pierderi serioase: 9,7 milioane de lei în 2017 (cu 499 de angajați), 10,7 milioane de lei în 2018 (400 de salariați), 8,7 milioane de lei în 2019 (165 de salariați), 5,7 milioane de lei în 2020 (cu 167 de salariați) și alte 3 milioane de lei pierderi în 2021, cu un număr mediu de 155 de salariați.

Directorul Igor Bejan: "Trendul pierderilor este descendent"

Directorul general al Calorgal, Igor Bejan, afirmă că pierderile sunt tot mai mici și că, în această perioadă, "este foarte greu să găsești o societate de termoficare pe profit". "Ne-a ajutat foarte mult majorarea tarifului gigacaloriei, dar a ieșit târziu, pe 10 februarie, astfel încât nu am mai prins decât câteva săptămâni. Acum, facem activități sezoniere - mentenanță, reparații, înlocuire țevi, redimensionări conducte etc., dar aceasta nu este principala noastră activitate generatoare de fonduri, care este iarna. În perioada asta, e foarte greu să găsești o societate de termoficare pe profit. Trendul pierderilor din ultimii ani este unul descendent, dar cheltuiala variabilă a crescut cu 80 la sută față de estimarea de anul trecut. La alții a crescut și cu 800 la sută, dar noi am ținut cu dinții de contract. Când spun cheltuieli variabile, mă refer la gaze, apă, lumină electrică, oxigen, acetilenă, piese de schimb, pompe - unele dintre acestea au prețuri și de trei ori mai mari. Nimeni nu poate garanta prețul pe un an de zile", ne-a spus Igor Bejan.

Citit 1383 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iulie 2022 08:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.