Portul Elenei Udrea, „şifonat” de viitură

Portul Elenei Udrea, „şifonat” de viitură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bărcile s-au întors în Portul de Ambarcaţiuni zilele trecute, după două săptămâni în care şi-au găsit adăpost în altă parte * Viitura de pe Dunăre şi gunoaiele aduse de fluviu au înclinat câţiva stâlpi de susţinere a pontonului şi ameninţau să avarieze ambarcaţiunile *

În prima jumătate a acestei luni, când Dunărea a depăşit cota de pericol la Galaţi şi a atins un nou maxim istoric – 680 de centimetri, câţiva dintre stâlpii de susţinere a pontonului din Portul de Ambarcaţiuni din Galaţi s-au înclinat uşor.

Administratorul portului, Serviciul Public Administrarea Domeniului Public (ADP), i-a notificat imediat pe cei care aveau bărcile acolo să şi le mute, iar aceştia s-au conformat.

„Când nivelul Dunării a crescut, am scos toate ambarcaţiunile din port pentru a uşura sarcina pontonului, dar şi pentru a preveni avarierea bărcilor, căci apele umflate ale Dunării au adus din amonte trunchiuri de copaci şi o cantitate însemnată de deşeuri”, a spus directorul ADP, Eduard Grosu.

Tot atunci, ADP i-a cerut constructorului portului, firma Black Sea Magic din Constanţa, să supraînalţe toţi cei peste 40 de stâlpi de susţinere a pontonului.

„Susţinut de stâlpi, pontonul pluteşte pe apă şi culisează în sus sau în jos, în funcţie de nivelul Dunării. Când fluviul a început să crească, am cerut supraînălţarea stâlpilor, astfel încât pontonul să se ridice. Constructorul a supraînălţat fiecare stâlp cu câte un manşon metalic de 70 de centimetri”, a explicat Eduard Grosu.

Vineri, după ce Dunărea a coborât sub cota de inundaţie, o echipă a firmei constănţene Black Sea Magic a venit la Galaţi şi a scos manşoanele. Ele vor fi folosite, însă, de fiecare dată când nivelul fluviului va creşte.

„Stâlpii de susţinere a pontonului au o înălţime optimă în raport cu nivelul obişnuit al Dunării. Însă, atunci când nivelul va creşte, vom supraînălţa stâlpii cu manşoane, astfel încât pontonul să se ridice. Aceste prelungitoare mobile reprezintă cea mai bună soluţie pe care o putem aplica”, a declarat Paul Vavilov de la ADP, administratorul Portului de Ambarcaţiuni.

În ceea ce priveşte stâlpii care s-au înclinat din cauza debitului crescut al Dunării şi a gunoaielor aduse de viitură, aceştia vor fi readuşi în curând în poziţia iniţială, au spus reprezentanţii Black Sea Magic.

Între timp, datorită scăderii nivelului Dunării, ambarcaţiunile s-au întors în port în a doua jumătate a săptămânii trecute, după două săptămâni în care şi-au găsit adăpost în altă parte. Pentru acea perioadă, proprietarii bărcilor ar putea fi scutiţi de la plata chiriei către ADP.

„Noi vrem ca proprietarii ambarcaţiunilor să fie scutiţi de la plata chiriei pentru intervalul 1-15 iulie, când au părăsit portul pentru evitarea riscurilor. Avem nevoie, însă, şi de acordul municipalităţii, care este proprietarul Portului de Ambarcaţiuni”, a declarat directorul ADP, Eduard Grosu.

Portul de Ambarcaţiuni de la Galaţi a fost construit anul trecut. Amenajarea lui a costat 800.000 de euro, bani alocaţi de Ministerul Turismului (700.000 de euro) şi de Consiliul Local Galaţi (100.000 de euro).

Portul are o capacitate de 80 de locuri, iar chiria variază între 260 şi 570 de lei pe lună, în funcţie de dimensiunile ambarcaţiunilor. La încărcare maximă, el poate genera venituri de 30.000 de lei pe lună.

Jumătate din sumă rămâne în buzunarul ADP, pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere a portului, iar cealaltă jumătate ajunge în vistieria oraşului.

Citit 1821 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.