Dobânda de politică monetară crește la 5,5 la sută pe an

Dobânda de politică monetară crește la 5,5 la sută pe an
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Începând de luni, 8 august, rata dobânzii de politică monetară crește la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, o decizie în acest sens fiind luată, vineri, de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50 la sută pe an, de la 3,75 la sută.

Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt alte decizii luate vineri de CA al BNR pe probleme de politică monetară.

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei a continuat să crească în luna iunie, dar într-un ritm încetinit, aşa cum s-a anticipat, urcând la 15,05 la sută, de la 14,49 la sută în luna precedentă, în principal sub influenţa noilor scumpiri ale alimentelor procesate şi ale combustibililor, parţial contrabalansate de scăderea preţurilor LFO (legume, fructe, ouă n.r.).

Citit 677 ori Ultima modificare Luni, 08 August 2022 07:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.