Primele vagoane cu cereale ucrainene sosesc în Portul Galați
Foto: CFR Infrastructură

Primele vagoane cu cereale ucrainene sosesc în Portul Galați
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Miercuri, 17 august, încep să ajungă în Portul Galați primele vagoane încărcate cu cereale din Ucraina. Este primul transport care este adus pe calea ferată cu ecartament larg, direct la silozul „Anghel Saligny” din Portul Docuri, unde marfa va fi încărcată pe nave pentru a fi trimisă mai departe.  

Directorul general al Administrației Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați, Marcela-Daniela Costea, ne-a confirmat sosirea primelor vagoane cu cereale ucrainene pentru export, la scurt timp după ce operatorul TTS a recepționat o locomotivă pentru transportul pe cale largă. „Miercuri încep să sosească cerealele din Ucraina, în loturi de câte 20 de vagoane, livrate pe linia de cale largă dinspre Ucraina, via Giurgiulești. Sunt 60 de vagoane încărcate deja, care ajung, în loturi, la silozul Anghel Saligny”, ne-a spus directorul general al APDM Galați.

Nu sunt primele transporturi de cereale care ajung în Portul Galați, dar sunt primele aduse direct pe calea ferată, până la malul Dunării. Până acum, transportul acestora se făcea cu camioane.

Reamintim că, pe 7 iulie, Regionala CFR Galați a redeschis linia de cale ferată cu ecartament larg 706 J Galați Largă Ana - Galați Bazin - Galați Mărfuri - Port Docuri, care asigură accesul direct, în siloz, al garniturilor cu cereale sosite din Ucraina (via Republica Moldova). Această cale ferată, pe care nu a mai circulat niciun tren de marfă în ultimii 22 de ani, a fost reparată de Regionala CFR Galați din bugetul propriu și în regim de urgență, după ce licitația pentru desemnarea unui constructor a eșuat. Redeschiderea ei contribuie la operaționalizarea transporturilor de cereale care ajung acum direct în silozul „Anghel Saligny” din Port Docuri, fără manevre de transpunere a vagoanelor de pe linia cu ecartament larg pe linia cu ecartament normal. Astfel, vagoanele cu cereale din Ucraina intră direct în siloz pe linia cu ecartament larg, iar din siloz pot pleca garniturile încărcate cu cereale, pe linia cu ecartament normal, reparată și aceasta tot de Regionala CFR Galați, și tot din banii proprii.

CITEȘTE ȘI: Calea ferată cu ecartament larg din Portul Galați, redeschisă! DETALII, Calea ferată cu ecartament larg din Galați, reparată de Regionala CFR pe banii proprii

Citit 4488 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 August 2022 02:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.