Primii pași pentru demolarea ruinelor Mehid

Primii pași pentru demolarea ruinelor Mehid
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Lucrurile încep să se miște în cazul ruinelor fostei întreprinderi de pe bulevardul George Coșbuc. Progresul nu este unul fizic, ci, deocamdată, unul al hârtiilor. Noul proprietar al terenului fostei întreprinderi Mehid a depus la Primăria Galați documentele pentru obținerea certificatului de urbanism și a autorizației de demolare.

Firma Popa Nan Project SRL București, noul proprietar al terenului, a făcut primii pași necesari în operațiunea de demolare a ruinelor și a ecologizării terenului. Acest lucru a fost confirmat pentru „Viața liberă” de Radu Gheorghe, unul dintre acționarii firmei Popa Nan Project. „O să ne mișcăm foarte repede, dar lucrurile nu depind numai de noi. Am depus la Primărie documentele pentru certificatul de urbanism și autorizația de demolare. După ce le vom obține, vom demola tot ce este acolo, vom face curățenie și vom împrejmui zona. Deocamdată, suntem în discuții cu posibili parteneri, dar este prea devreme să spunem ce va fi acolo. Credeți-mă că avem intenții foarte serioase, nu avem credite, nu avem datorii la stat, nu vrem să păcălim pe nimeni”, ne-a spus Radu Gheorghe, fost consilier local al municipiului Galați.

Reamintim că Popa Nan Project SRL a câștigat licitația organizată de lichidatorul judiciar Sierra Quadrant SPRL pentru terenurile fostei întreprinderi Mehid deținute de afaceristul Corneliu Mangalea. Intrată în insolvență și apoi în faliment, Mehid (mai exact, ce a mai rămas din ea) a fost cumpărată de firma bucureșteană cu aproximativ 6 milioane de euro, aproape dublu față de prețul de pornire a licitației.

Ce se întâmplă cu amenzile primite de fosta Mehid

Am fost curioși să vedem ce s-a întâmplat cu amenzile date de Garda de Mediu și de Poliția Locală foștilor proprietari ai terenului de pe Coșbuc, înainte ca acesta să fie cumpărat de Popa Nan Project. Conform informațiilor noastre, Garda de Mediu a dat amenzi totale de 285.000 de lei până în anul 2021, pentru abateri de la regimul deșeurilor, la care s-a adăugat una de 120.000 de lei în acest an. Și Poliția Locală a aplicat mai multe amenzi, după ce a constatat că fostul Mehid este „un loc neîmprejmuit, insalubru, devenit un depozit de gunoi, focar de infecţie, într-o stare avansată de degradare”.

La solicitarea „Vieții libere”, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Galați ne-a trimis următorul răspuns: „Amenzile aplicate de Poliția Locală Galați se fac venit la bugetul local, fiind gestionate de Primăria Galați. Amenzile aplicate de Garda de Mediu societății Mehid SA și care au fost transmise către AJFP Galați au fost înscrise la masa credală. Pentru amenzile primite de AJFP Galați după data întocmirii Tabelului definitiv al creanțelor au fost formulate cereri de plată ce au fost transmise către lichidatorul judiciar. Acesta a admis cererile de plată, cu precizarea că sumele respective se vor achita în funcție de disponibilitățile aflate în contul debitoarei. Procedurile de executare silită sunt suspendate începând cu data intrării societății în procedura de insolvență”.

Conform datelor furnizate de lichidatorul judiciar Sierra Quadrant SPRL București, după ce a încasat banii plătiți de Popa Nan Project pentru activele Mehid, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați (instituția superioară a AJFP-ul) și Municipiul Galați s-au numărat printre creditorii garantați. Astfel, Fiscul gălățean a primit 290.161,04 lei, iar Municipiul Galați - 4.455,56 lei. Printre creditorii garantați s-au numărat și 83 de foști salariați ai Mehid, care au de primit sume cuprinse între 51 de lei și 92.020 de lei.

Citit 7567 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 August 2022 02:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.