Ce afaceri au făcut cele mai profitabile firme mari gălățene

Ce afaceri au făcut cele mai profitabile firme mari gălățene
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Cele mai profitabile 15 mari întreprinderi din Galați au reușit, în 2021, să atingă, cumulat, o cifră de afaceri de peste 17,47 miliarde de lei, adică echivalentul a peste 3,5 miliarde de euro, potrivit ediției din acest an a Topului Național al Firmelor Private din România, realizat de patronatele din cadrul CNIPMMR, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanțelor.

După perioada marcată de pandemia de Covid-19, anul 2021 a marcat o revenire treptată a sectorului industrial, acesta reușind, de altfel, să ocupe primele locuri în materie de volum al afacerilor. De asemenea, zona de construcții a avut o dinamică pozitivă, marile firme de profil din Galați reușind să se claseze în partea superioară a clasamentului. Nu în ultimul rând, topul celor mai profitabile mari companii gălățene este completat de firme din comerț, navigație, protecție și pază și sectorul farmaceutic.

În total, profitul brut al marilor companii aflate în ”top 15” a ajuns, în 2021, la peste 2,29 miliarde de lei, adică, echivalentul a aproape 470 milioane de euro.

La fel de important, toate aceste companii au asigurat, cumulat, aproape 15.000 de locuri de muncă.

Industria metalurgică revine în ”pole-position”

După cum v-am relatat deja în paginile ziarului ”Viața liberă”, compania care, în 2021, a reușit cele mai bune rezultate a fost Combinatul Siderurgic Liberty Galați. Cifra de afaceri a fost remarcabilă – 9,37 miliarde de lei, iar profitul brut a fost și el pe măsură – 1,51 miliarde de lei. O explicație a acestor rezultate ar fi că, după izbucnirea pandemiei, în 2020, combinatul gălățean nu și-a oprit producția, așa cum au făcut alte unități europene, iar în 2021, când economia și-a repornit motoarele, a fost bine plasat pe piață pentru a profita de cererea în creștere și prețurile bune la produsele siderurgice.

La rândul său, Mairon Galați SA, axat pe distribuția și procesarea produselor metalurgice, a depășit ștacheta de 2,2 miliarde de lei ca cifră de afaceri, iar profitul brut realizat a fost de 271,79 milioane de lei.

Afacerile în domeniul construcțiilor

În topul celor mai profitabile companii a intrat și un pluton destul de numeros format din companii din domeniul construcțiilor. Prima dintre ele este Arabesque SRL, specializată pe comerțul cu materiale de construcții, care a obținut, la o cifră de afaceri de peste 2,45 miliarde de lei, un profit brut de 166,27 milioane de lei. La rândul ei, Arcada Company SA, specializată pe lucrările de construcții speciale, precum cele din domeniul feroviar, a atins o cifră de afaceri de 328,88 milioane de lei și un profit brut de 81,77 milioane de lei.

Tot din zona lucrărilor de construcții mai regăsim, pe locul șapte al marilor întreprinderi, și compania Vega '93, care a ajuns la o cifră de afaceri de 41,24 milioane de lei și un profit brut de 29,32 milioane de lei.

Un remarcabil loc 10 în clasament a prins și Dynamic Selling Group SRL, specializată în producția și distribuția tâmplăriei din PVC, care a reușit, în 2021, să-și crească afacerile la o valoare de 250,86 milioane de lei și să obțină un profit brut de 13,48 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, din cadrul companiilor de construcții s-a mai remarcat și Tancrad SRL - locul 14 în topul marilor întreprinderi – cu o cifră de afaceri de 290,06 milioane de lei și un profit brut de 7,37 milioane de lei.

Afaceri în industria navală și navigație

Industria navală reprezintă și el un pilon economic important pentru economia gălățeană. Șantierul Naval Damen Galați SA s-a clasat pe locul șase în topul marilor întreprinderi, cu o cifră de afaceri de 586,73 milioane de lei și un profit brut de 41,79 milioane de lei. Cu activități ce vizează inclusiv realizarea de echipamente pentru industria navală, locul 11 în clasamentul marilor întreprinderi a revenit Alewijnse Marine Galați SA, ce a avut anul trecut afaceri de 169,94 milioane de lei și un profit brut de 12,62 milioane de lei.

Într-un sector apropiat, cel al transporturilor navale, Compania de Navigație Fluvială Română (CNFR) Navrom SA a reușit să atingă o cifră de afaceri de 285,88 milioane de lei, care a generat un profit brut de 21,97 milioane de lei (locul nouă în topul marilor întreprinderi).

Sectoare productive

În domeniul industriei alimentare, singura companie care a reușit, în baza rezultatelor din 2021, să intre în rândul primelor 15 mari companii gălățene, este Prutul SA. Producătorul local de ulei s-a clasat pe locul cinci, cu o cifră de afaceri de peste 1,03 miliarde de lei și un profit brut de 75,88 milioane de lei.

Un loc opt în topul din acest an și-a adjudecat și Phoenix Slag Services SRL, axat pe reciclarea materialelor din halda de zgură, ce a avut o cifră de afaceri de 103,25 milioane de lei și un profit brut de 27,82 milioane de lei.

Grande Gloria Production SA a reușit și în acest an să intre în topul marilor întreprinderi (locul 12), iar portofoliul de cosmetice și produse de îngrijire i-a generat afaceri de 73,56 milioane de lei și un profit brut de 11,94 milioane de lei.

În domeniul farmaceutic, afacerile Myosotis SRL au atins 243,3 milioane de lei și un profit brut de 9,06 milioane de lei (locul 14 în clasament).

Nu în ultimul rând, pe zona de protecție și pază, locul 15 în rândul marilor companii gălățene, a revenit MMA Group Security SRL, ce a obținut o cifră de afaceri de 21,95 milioane de lei și un profit brut de 6,8 milioane de lei.

Topul marilor angajatori

Dincolo de rezultatele financiare ale celor mai profitabile mari companii gălățene, la fel de importante sunt și locurile de muncă generate de aceste afaceri. La acest capitol, dintre companiile de top, cei mai mari angajatori au fost, în 2021, după numărul mediu de angajați, Combinatul Liberty Galați, cu 4.987 de angajați, urmat de Arabesque SRL, care a avut 2.843 de angajați și Șantierul Naval Damen Galați, cu 1.661 de angajați. Un număr mare de locuri de muncă a fost asigurat de Tancrad – 911 angajați, Arcada Company – 696 angajați, CNFR Navrom – 528 angajați, Myosotis – 508 angajați, MMA Group Security – 451 angajați, Prutul SA – 415 angajați și Mairon Galați – 414 angajați.

De asemenea, și celelalte companii din top 15 au asigurat între 86 și 400 de locuri de muncă.

Citit 10427 ori Ultima modificare Marți, 04 Octombrie 2022 13:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.