Acțiune Damen în dosarul corvetelor, respinsă de ÎCCJ

Acțiune Damen în dosarul corvetelor, respinsă de ÎCCJ
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, săptămâna trecută, prin hotărâre definitivă, recursurile formulate de grupul Damen Schelde Naval Shipbuilding BV împotriva Guvernului României, relatează fanatik.ro.

Litigiul se referă la atribuirea contractului pentru construcția a patru corvete multifuncționale și modernizarea a două fregate ale Forțelor Navale ale României către asocierea dintre Naval Group Franța și Șantierul Naval Constanța, în anul 2019. După o licitație controversată și mult întârziată, asocierea româno-franceză a fost declarată câștigătoare cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro, cu 50 de milioane de euro mai bună decât cea a grupului Damen (care deține șantierele navale Galați și Mangalia).

Una dintre acțiunile în instanță viza anularea Hotărârii de Guvern 48/2018, care stabilește "circumstanțele și procedura specifică aferente Programului de înzestrare esențial «Corveta multifuncțională» în vederea atribuirii unui acord-cadru și a contractelor subsecvente", consemnează fanatik.ro. Olandezii sperau ca, prin anularea notei de fundamentare, să fie anulată și licitația atribuită francezilor, argumentând că documentul a fost adoptat cu încălcarea cadrului legal primar incident privind industria națională de apărare și legislația referitoare la elaborarea actelor normative.

Pentru acest lucru, Damen a solicitat sesizarea Curții Constituționale, cererea fiind respinsă ca nefondată de către ÎCCJ.

Dincolo de aceste acțiuni în instanță, din 2019 și până în prezent, SN Constanța și Naval Group au evitat să semneze contractul cu MApN, existând serioase dubii că ar putea respecta termenii inițiali ai licitației.

Citit 1525 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2022 08:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.