Roşiile, la preţ de delicatese!

Roşiile, la preţ de delicatese!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum vara e în toi, nici nu e de mirare că tarabele din hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale sunt încărcate de fructe de toate soiurile. Preţurile: bune pentru unii dintre cumpărători, piperate pentru alţii. Caisele de Isaccea se dădeau, ieri la prânz, cu 4,5 lei kilogramul.

Mai ieftine erau piersicile româneşti: 2,5 lei. Găsiţi şi unele mai mari, la 3 lei kilogramul, dar şi nectarine la 4 lei. Preţul prunelor a scăzut până la 2 lei, pe aproape toate tarabele. Cu puţin efort însă, veţi reuşi să economisiţi 50 de bani la kilogram.

Şi dacă tot veni vorba despre fructe din care se pot face gemuri şi dulceţuri, vă spunem că au apărut pe tarabe şi afinele, ieri la 12 lei. „Urmează să le las la 10”, ne spune femeia care vinde.

Bine, mergem pe încredere! Merele golden de 3,5 lei kilogramul abia se mai zăresc. Sunt de remarcat însă şi merele mici, dar sănătoase şi cu o culoare frumoasă, care se vând la 2 lei. Au apărut şi pere – mai mari sau mai mici – de 3 sau 3,5 lei kilogramul.

Dacă pentru dumneavoastră contează şi aspectul exterior al fructului, puteţi oricând să cumpăraţi perele argentiniene, de 6 sau 6,49 lei. Pepenii prind teren, aşa că un kilogram nu costă mai mult de 1 leu, fie că vorbim despre vărgaţi sau despre cei cu coaja de un verde închis. Puţin mai scumpi sunt, bineînţeles, pepenii galbeni, care se dau la 2 lei kilogramul.

Ultimele săptămâni au adus pe piaţă o ofertă tot mai bogată de struguri. Nu, nu vă gândiţi la cei din viile de prin împrejurimi, care probabil vor mai apuca şi multe alte dimineţi pe butuci. Totuşi, ciorchinii de pe tarabe au boabe mari şi preţuri relativ accesibile.

Spre exemplu, un kilogram de struguri negri poate costa 6 lei, iar unul de struguri albi, 5 lei. Găsiţi însă şi struguri pentru care nu va trebui să scoateţi din buzunar mai mult de 2,5 lei. Mâine-poimâine o să ne minunăm că au ieşit gutuile!

„Scump, dom’le, scump!”

Unii dintre gălăţenii veniţi ieri la cumpărături se plângeau că unele dintre legume costă cam prea mult, pentru luna în curs. „Unde s-au mai văzut, domnule, roşii cu 5 lei, în luna august?”, se întreabă retoric o doamnă care inspecta preţurile.

Ce-i drept, săptămâna trecută se puteau cumpăra roşii bune de salată şi cu 2 lei. Ieri la prânz, cel mai bun preţ nu scădea sub 3,5 lei. Mai bine stau la preţ vinetele pe care le găsiţi şi la 1 leu kilogramul sau chiar la 80 de bani – dacă aveţi răbdare să căutaţi – sau dovleceii al căror preţ nu mai sare de 1 leu.

Ceapa verde pentru salată costă de 3 kilogramul, fiind cu un leu mai scumpă decât cea veche. Morcovul e tot 2 lei, deşi unii dintre comercianţi îl mai lasă şi la 1,5 lei.

Deocamdată, scumpirile se simt doar pe alocuri. Bine ar fi ca lucrurile să rămână măcar aşa. Deşi, din câte vedem noi, s-ar putea să ne aştepte şi vremuri mai grele…

Citit 709 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.