Prea puţine „case verzi”

Prea puţine „case verzi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi programul Casa Verde pentru persoane fizice a pornit de mai bine de o lună, foarte puţini gălăţeni au depus proiecte pentru obţinerea finanţării. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi, judeţul nostru are la dispoziţie aproximativ 510 proiecte disponibile cu o valoare totală de peste 3 milioane de lei, însă până în prezent au fost depuse doar 50 de solicitări.

Acest lucru poate însemna că programul nu a fost suficient de bine mediatizat sau poate că gălăţenii nu sunt interesaţi de obţinerea unor asemenea proiecte. Destul de ciudat, am spune, asta pentru că un solicitant poate obţine până la 6000 de lei pentru instalarea de panouri solare, aceeaşi sumă pentru montarea de centrale pe bază de pelete, brichete şi până la 8000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură.

Trebuie precizat însă că este posibil ca această sumă să nu fie suficientă pentru realizarea în totalitate a unor astfel de instalaţii, însă, chiar şi aşa, banii alocaţi prin Fondul de Mediu pot însemna mană cerească pentru acei care iau în calcul folosirea energiei regenerabile pentru propria locuinţă.

„Avem până acum cereri pentru 43 de panouri solare, 6 pentru centralele pe pelete şi brichete şi doar o singură solicitarea pentru pompă de căldură, valoarea acestor cereri fiind de 302.000 de lei”, a declarat Geanina Antonela Hanţă, directorul executiv al APM Galaţi.

Aceasta a mai precizat că gălăţenii care se gândesc să beneficieze de finanţare pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă pot completa un dosar de finanţare urmând datele publicate pe site-ul instituţiei http://apmgl.ro/ .

Citit 1579 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.