Gigacaloria pentru abonații Calorgal, printre cele mai ieftine din țară. Noile tarife aprobate de Consiliul Local

Gigacaloria pentru abonații Calorgal, printre cele mai ieftine din țară. Noile tarife aprobate de Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul Local Galați a aprobat, joi, prețul gigacaloriei pentru activitatea de termoficare în sistem centralizat realizată de Calorgal, valoarea subvenției acordate de la bugetul local și prețul care va fi plătit de abonații Calorgal pe perioada sezonului rece 2022-2023. Cei 278 de lei pe care îi vor achita abonații sistemului centralizat de termoficare pentru fiecare gigacalorie consumată în această iarnă reprezintă unul dintre cele mai mici prețuri din România, susține directorul Calorgal, Igor Bejan.

Consilierii locali gălățeni au aprobat, joi, majorarea tarifelor care vor fi practicate de Calorgal în această iarnă, precum și valoarea subvenției, și ea majorată, care va fi acordată de la bugetul local. Este cea de-a doua majorare a tarifului gigacaloriei din acest an, după cea produsă în luna februarie. Prețul a crescut, astfel, de la 664,06 lei/Gcal (în februarie 2022) la 909,03 lei/Gcal (acum, în octombrie), fără TVA. Conform directorului Calorgal, Igor Bejan, din februarie și până în octombrie s-au modificat doar două componente, însă modificările au fost substanțiale: gazele naturale s-au scumpit cu 61%, iar energia electrică, cu 433%!

Consilierii locali au decis și majorarea subvenției acordate de la buget pentru acoperirea diferențelor de preț, care a ajuns la 643,64 lei/Gcal (fără TVA), păstrând proporția de 29% din prețul total care se înregistra și anterior.

În consecință, cei aproximativ 6.000 de abonați gălățeni care au mai rămas în sistemul centralizat de termoficare vor plăti, pentru încălzire, 278 lei/Gcal (cu TVA inclus). Chiar dacă noul tarif este cu 75 de lei mai mare decât cel vechi, tot rămâne unul dintre cele mai mici din România, susține Igor Bejan, iar subvenția acordată de la buget, printre cele mai mari. „Doar în Oradea și Brașov e mai ieftin. În Oradea au încălzire pe cărbune, dar și pe gaze naturale și utilizează apă termală, iar în Brașov au sistem de cogenerare”, spune directorul Calorgal.

Noile tarife se vor aplica, probabil, de la 1 noiembrie, când începe oficial sezonul rece. „Anul trecut, pe 15 octombrie aveam pornită furnizarea la toți abonații noștri. Acum, furnizăm căldură doar la șase din cele 27 de centrale, în baza solicitărilor pe care le-am primit”, conform lui Igor Bejan.

Impactul estimat al scumpirii

Igor Bejan spune că locuințele racordate la sistemul centralizat sunt preponderent garsoniere și apartamente cu o cameră. Conform noilor tarife, se estimează că facturile pentru încălzirea pe timp de iarnă vor crește, în medie, de la 60-70 de lei lunar pe locuință, la 90-95 de lei lunar.

În final, să remarcăm că prețul pe care îl vor plăti abonații sistemului centralizat de termoficare va fi mai mic decât cel plătit de gălățenii cu centrale de apartament pe gaz. Astfel, cei racordați la Calorgal vor avea de achitat în această iarnă 278 de lei pentru fiecare gigacalorie, în timp ce deținătorii centralelor de apartament vor fi taxați cu 350 de lei pe gigacalorie.

Citit 1646 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2022 07:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.