Un nou contract colectiv pentru poștași, după zece ani

Un nou contract colectiv pentru poștași, după zece ani
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cei aproximativ 23.500 de angajați ai Companiei Naționale Poșta Română au un nou contract colectiv de muncă, după ce contractul precedent, vechi de zece ani, a expirat. Liderul de sindicat gălățean, Adrian Tatu, ne-a spus care sunt principalele drepturi obținute după 50 de zile de negocieri între sindicaliști și administrația companiei.

„Am avut un CCM valabil zece ani și am urmărit ca, prin noul contract, să nu se piardă din drepturile salariaților și să obținem o protecție socială mai mare pentru cei care sunt concediați”, ne-a spus Adrian Tatu.

Noul contract colectiv din Poșta Română va avea o valabilitate de 15 luni și asigură, în cazul unor concedieri colective sau individuale, o sumă maximă de 50.000 de lei de fiecare salariat, indiferent de funcția ocupată. Vechimea este cea care face diferența: pentru o vechime de 2-5 ani se vor primi 5.000 de lei, pentru 5-10 ani se vor primi 12.000 de lei, un angajat cu vechimea de 10-15 ani va primi 18.000 de lei, pentru o vechime între 15 și 20 de ani se vor acorda 30.000 de lei, iar un salariat care va fi concediat, cu o vechime de peste 20 de ani, va primi suma maximă de 50.000 de lei, indiferent de funcție.

„Am păstrat gratificația acordată în momentul ieșirii la pensie și am raportat-o la salariul mediu din companie. Astfel, se vor acorda între unu și cinci salarii, în funcție de vechimea avută în sistem. În condițiile în care peste jumătate dintre salariații Companiei Poșta Română au salariu minim pe economie sau cu 2-300 de lei mai mult, este important că am obținut și o dublare a valorii tichetului de masă, de la 15 la 30 de lei. Am obținut și majorarea cu 50% a valorii ajutoarelor sociale: prime în caz de naștere sau adopție a unui copil, în caz de căsătorie, deces, boli grave sau incurabile”, ne-a spus liderul sindical al poștașilor gălățeni.

Reprezentanții sindicatelor și cei ai administrației au stabilit ca, în perioada următoare, să stabilească de comun acord un regulament pentru sistemul de salarizare, care să excludă discriminarea la locul de muncă și subiectivismul. În luna februarie 2023, va fi analizată și posibilitatea unei creșteri salariale colective.

Comisioane din vânzări și citiri de contoare, precum și bonificații pentru „bicicliști”

Noul contract colectiv de muncă le aduce angajaților Poștei Române o serie de beneficii în premieră. S-au introdus bonusuri și comisioane pentru vânzări (în cazul oficianților poștali), pentru citiri de contoare și încasări de facturi (pentru factorii poștali).

Poștașul care folosește la serviciu bicicleta proprie va primi 100 de lei pe lună, iar pentru salariații care folosesc autoturismul personal în interes de serviciu se va acorda câte 1 leu pe fiecare kilometru parcurs. Cei care fac livrări de colete cu mașina proprie vor primi lunar 10 litri de combustibil. Angajaților care vor să devină curieri poștali li se vor deconta câte 3.000 de lei pentru școala de șoferi. Se vor cumpăra și biciclete pentru poștași, iar acestea vor rămâne salariaților până la data-limită a duratei de utilizare.

Uniformele vor fi asigurate de companie și, o dată la doi ani, fiecare salariat va primi 300 de lei pentru haine și încălțăminte. De asemenea, fiecare salariat care are un copil de până la opt ani va primi, anual, câte 100 de lei pentru rechizite.

Poșta Română are aproximativ 500 de salariați în județul Galați, iar media salariilor brute ale acestora se situează undeva între 3.000 și 4.000 de lei.

Citit 6669 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Noiembrie 2022 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.