Cum pot da patronii gălăţeni mai mulți bani angajaților fără să-i coste nimic în plus

Cum pot da patronii gălăţeni mai mulți bani angajaților fără să-i coste nimic în plus
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Este vremea întocmirii bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul 2023, iar oamenii de afaceri gălățeni trebuie să știe că au la dispoziție mai multe facilități pentru a le da mai mulți bani angajaților, fără să-i coste nimic în plus. Sumele acordate astfel sunt libere de taxe și impozite și pot fi scăzute din cheltuielile firmei. Aceste facilități nu sunt obligatorii, sunt la latitudinea angajatorului, dar ele pot constitui o mână de ajutor, deloc neglijabilă, pentru patronii care se plâng că vor să dea mai mulți bani salariaților și nu știu cum să facă asta. Foarte important, aceste facilități pot fi exploatate doar de către societățile comerciale plătitoare de impozit, nu și de către instituțiile publice.

Opt categorii de facilități, pentru un plus de 33% din salariul de bază

Începând din acest an, angajatorii au la dispoziție opt modalități legale prin care pot să le ofere salariaților, pe lângă salariul de bază, o serie de facilități la care nu se vor plăti contribuții sociale (CAS, CASS) și nici impozit pe venit, deci sunt neimpozabile pentru salariați.

Inițial, prin Ordonanța 16 din 2021, facilitățile au fost grupate în șapte categorii, la care s-a adăugat, zilele trecute, și cea de-a opta, cea a scutirilor de taxe pentru abonamentele la sport. Toate cele opt facilități pot fi cumulate lunar, dar suma lor nu poate depăși plafonul lunar de 33% din salariul de bază al angajatului respectiv. De exemplu, dacă angajatul este plătit cu salariul minim, care este din acest an 3.000 de lei lunar, acesta mai poate primi în plus 990 de lei fără impozit pe venit, fără CAS și fără CASS. Dacă un salariat are mai multe joburi, aceste facilități se pot primi la funcția de bază, deci nu la al doilea loc de muncă.

Într-o discuție cu redactorul Hotnews Florin Bărbuță, consultantul fiscal Cornel Grama a oferit detalii despre cele opt categorii de facilități aflate la dispoziția angajatorilor. „Aceste categorii nu sunt obligatorii, sunt la latitudinea angajatorului și pot fi scrise într-un regulament intern. Este o modalitate de a mări salariul, dar fără să plătească taxe și impozite, iar angajatorul își pune pe cheltuieli sumele acestea”, a spus consultantul fiscal.  

Bani în plus pentru cei care nu au un loc de muncă fix

„Prima categorie o reprezintă prestațiile suplimentare primite de salariat în baza clauzei de mobilitate, potrivit legii. Clauza de mobilitate este menționată în Codul muncii și se referă la acele activități unde locul de muncă nu este fix, în cazul șoferilor, agenților de vânzări. Această clauză de mobilitate este limitată la de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizația de delegare. Dacă, de exemplu, șoferul respectiv se deplasează în străinătate, clauza de mobilitate este de 2,5 ori 35 de euro (în spațiul UE), ar fi undeva la 87 de euro, cam 400 și ceva de lei”, spune consultantul Cornel Grama.

Firma poate deconta „casa și masa”

„A doua categorie este contravaloarea hranei acordate de angajator pentru salariații proprii. Până acum, aceasta era avantaj salarial, cu CAS, cu impozit, cu CASS, era pe stat de plată cu toate contribuțiile. Acum, contravaloarea hranei acordate este limitată la un tichet de masă pe zi, care este de maximum 30 de lei. Poate fi acordată ori prin unitățile proprii, dacă angajatorul are cantină etc., sau achiziționată de la unități specializate: unități de alimentație publică, restaurante, catering. Dar valoarea pentru un angajat nu poate depăși 30 de lei pe zi. Angajatul poate merge la „împinge tava” și, dacă se încadrează în suma de 30 de lei, vine cu bonul fiscal, ca justificare la sumele pe care le va primi de la angajator. Practic, angajatorul îi decontează masa pentru ziua respectivă.

A treia categorie – contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare puse de angajator la dispoziția angajaților proprii. Și aceasta era avantaj salarial până acum pe stat de plată, impozitat cu 10% plus CAS plus CASS. Acum, angajatul își poate plăti chiria cu niște bani primiți de la angajator. Este un plafon de până la 20% din salariul minim de bază brut, adică cel mult 600 de lei. Dar există condiția ca angajatul (sau soțul, soția) să nu dețină o locuință proprietate personală în localitatea unde își desfășoară activitatea. Dacă ambii soți își desfășoară activitatea în aceeași localitate (chiar și la angajatori diferiți), suma respectivă se acordă unuia dintre soți, pe baza unei declarații pe proprie răspundere a acestuia”.

Bani în avans pentru concediul de odihnă

„A patra categorie este concediul de odihnă al salariatului: contravaloarea serviciilor turistice sau de tratament, inclusiv transportul pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora. Nu se limitează doar la concediul în țară. Limita anuală este plafonul pentru fiecare angajat la un câștig salarial mediu brut. Dacă salariul mediu brut este de 6.095 lei, atunci 6.095 lei poate primi angajatul – bani fără impozit, fără CAS, fără CASS. Nu îi poate primi pe toți o dată, ci în limita acelui 33% din salariu, adică până în 990 de lei pe lună, conform exemplului cu salariul minim de 3.000 de lei lunar”.

Banii pentru pensie privată și asigurări de sănătate

Conform lui Cornel Grama, a cincea categorie o reprezintă contribuția la un fond de pensii facultative, în limita a 400 de euro pe an. Aceasta exista și înainte, dar acum este inclusă în plafonul salarial maxim de 33%.

A șasea categorie de facilități o reprezintă primele de asigurare de sănătate și servicii medicale sub formă de abonament, tot în limită de 400 de euro pe angajat pe an.

Cea de-a șaptea categorie o reprezintă sumele acordate angajaților care desfășoară activitate în regim de telemuncă. Angajatul poate primi 400 de lei pe lună dacă își desfășoară activitatea acasă, nu la sediu. Cum spuneam, zilele trecute a devenit legală și a opta categorie: contravaloarea abonamentului la sala de fitness. Mai complet spus, contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactiv, terapeutic. Și aici este limita de 400 de euro pe an.

Însumate, facilitățile nu trebuie să depășească 33% pe lună din salariu

„Toate aceste opt facilități trebuie drămuite în așa fel încât să se poată înscrie în limita de 33% din salariul de bază lunar. Pe angajator nu îl costă nimic în plus. Decât să dea banii aceștia la stat, mai bine îi folosește pentru a da mai mulți bani salariatului.

Dacă i se adaugă cei 990 de lei la salariul de 3.000 de lei, salariatul se încadrează și în plafonul de 4.000 de lei lunar la care, pentru salariul minim, 200 de lei sunt fără taxe și fără impozite. Deci, mai are încă 200 de lei la care angajatorul nu plătește taxe și impozite. Evident, declarația 112 va fi modificată astfel încât să fie cuprinse și toate aceste facilități noi”, a spus consultantul fiscal Cornel Grama.

Contribuția la pensia facultativă, asigurarea de sănătate și abonamentele la fitness (fiecare în limita a 400 de euro pe an) se aplică și la veniturile din activități independente, deci și la PFA-uri și profesii liberale. Sunt cheltuieli deductibile, a mai punctat Grama.

Citit 3739 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 12:29

9 comentarii

  • postat de marr
    Luni, 16 Ianuarie 2023 21:06
    86.124.201.***
    Aoleuuuuuuuuu .... cuvantul Bani/Marire pentru Patroni e echivalentul unei Bate-n Cap .
    Si daca ar avea ...sa-ti dea sa ti se urce la cap ...sa nu mai simta el ca esti la mana lui ?
    Ii lasa-n cont-case-vacante'n Tahiti -2-7-9 masini , un implant - un transplant(tre sa ai ceva cascaval)etc .
    Cu
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 16 Ianuarie 2023 17:37
    5.13.168.***
    Cand ghestatul rumenit, i-a inchis usa CELUI MAI MARE INVENTATOR ROMAN DE BIOGAZ DE PE PLANETA ADICA LA AICI!
    Eu cu retarzii nu discut punct
    0
    0
  • postat de Ghe
    Luni, 16 Ianuarie 2023 16:24
    5.13.239.***
    Ei pot, dar ce ce sa dea, nu mai bine mai scot ei niște bani negri din firma, și-i cheltuie cum "vrea" mușchii lor?!
    0
    0
  • postat de Cer
    Luni, 16 Ianuarie 2023 14:04
    78.96.84.***
    Dacă a fost o"PRIORITATE ABSOLUTA" de ce mor oamenii continuu în spitale, fără nici un fel de speranța și asta de 40 de ani??? Pentru ca se folosesc cuvinte magice de care habar nu au ce inseamba. Păcat ca are sume colosale cu care habar nu are ce va face și care o sa se piardă pe contracte neonorat
    0
    0
  • postat de Alexutz
    Luni, 16 Ianuarie 2023 12:22
    5.2.205.***
    Mai taiati din ele.......patronii decat sa ofere ceva angajatului mai bine schimba o roata la Mercedes sau o pune de o vacanta pe undeva.
    0
    0
  • postat de frectie
    Luni, 16 Ianuarie 2023 12:08
    5.14.150.***
    Si pentru toate aceste facilitati trebuie facute sute de drumuri pe la institutii, declaratii pe propria raspundere, adeverinte, extrase, copii xerox, formulare depuse, aprobari asteptate, cam asta e statul roman- un intermediar prost intre cetateni si drepturile lor
    0
    0
  • postat de Vasile
    Luni, 16 Ianuarie 2023 10:58
    86.124.200.***
    Păi normal, de ce să îi coste pe ei, săracii, că tare sunt nevoiași, nu mai pot face vacanțe in Republica Dominicană, Tahiti, Caraibe, or să facă concediu la Mamaia și Predeal... Mititeii de ei! Să nu cumva să micșoreze ei taxelele pe salarii, că apoi nu mai au ce fura ăia din Parlament, Guvern, Pri
    0
    0
  • postat de Ce le mai crapă capul
    Luni, 16 Ianuarie 2023 08:55
    109.166.132.***
    Plouă cu facilități, de nu ști pe care să le prinzi. Aduce din domeniul ,,fă-te că lucrezi'', că prinde la fraieri, după 33 de ani de multiple ''succesuri'', cam șase cincinale a lui Ceaușescu, date înapoi în timp de intrăm în vremurile anului 1945, cu tichete de masă, vouchere în loc de bani, în mâ
    0
    0
  • postat de Irina
    Luni, 16 Ianuarie 2023 07:21
    194.105.20.***
    De ce sa fie mai simplu, cand se poate mai complicat.
    Mai bine scadeau costul fiscal pentru angajati. 40% este enorm!
    Avem al doilea cel mai mic salariu minim din UE si cel mai taxat, in conditiile in care preturile produselor sunt la fel sau chiar mai mari.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.