România, codașa Europei la contractele colective de muncă

România, codașa Europei la contractele colective de muncă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Comisia Europeană cere statelor membre acțiuni concrete pentru îmbunătățirea dialogului social, în contextul scăderii numărului contractelor colective de muncă încheiate la nivel european. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, se afirmă într-un comunicat remis de Blocul Național Sindical (BNS).

„Dialogul social este o dimensiune centrală a economiei noastre sociale de piață europene, însă apartenența la sindicate este în declin, iar multe sectoare, cum ar fi serviciile de îngrijire sau lucrul pe platforme online, nu beneficiază de negocieri colective. Pentru a ne asigura că Europa rămâne competitivă și favorabilă incluziunii, avem nevoie de un dialog social puternic și de parteneri sociali puternici", a declarat comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Comisia Europeană atrage atenția că apartenenţa la sindicate şi numărul contractelor colective de muncă încheiate la nivelul fiecărui stat membru sunt în scădere. De exemplu, în anul 2000, media europeană a contractelor colective de muncă încheiate era de 66%. În 2019, media europeană a scăzut la 56%.

Cât privește România, suntem pe ultimul loc în Europa la numărul de contracte colective de muncă. „Dacă în 2011 contractele colective de muncă existente acopereau toți salariații din România, astăzi avem încheiate zero contracte colective de muncă la nivel sectorial. Asta înseamnă că milioane de salariați din țară, în principal din întreprinderile mici, nu mai sunt acoperiți de contracte colective”, a declarat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

În acest context, Comisia Europeană recomandă statelor membre să asigure consultarea partenerilor sociali cu privire la politicile economice, sociale și de ocupare a forței de muncă, să încurajeze partenerii sociali să analizeze noile forme de muncă, formele atipice de ocupare a forței de muncă, și să mediatizeze pe scară largă beneficiile dialogului social la orice acorduri colective puse în aplicare, precum și să asigure accesul la informații relevante al organizațiilor de lucrători şi patronale, cu sprijinul guvernelor naționale.

Citit 625 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2023 12:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.