Există buget pentru despăgubiri și la culturile de primăvară

Există buget pentru despăgubiri și la culturile de primăvară
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Sorin Moise, suprafaţa afectată de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022 se apropie de un milion de hectare, fiind vorba în special de porumb și floarea-soarelui. Pentru această suprafaţă, în bugetul MADR a fost prinsă în acest an suma de 300 de milioane de lei. "Nu ştim dacă va fi suficientă sau nu această sumă, pentru că avem o suprafaţă de aproape un milion de hectare afectată de secetă, dar nu ştim exact gradul de afectare pe fiecare hectar în parte. Aceste date sunt încă în analiză la MADR şi colegii de la departamentul de specialitate încearcă totalizarea. În acelaşi timp, pregătim ordonanţa de urgenţă pentru a putea plăti despăgubirile pentru culturile de primăvară, aşa cum am promis. În perioada următoare, o să apară şi actul normativ", a precizat Sorin Moise.

La rândul său, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ) Galați, Doina Ragea, a declarat pentru "Viața liberă" că specialiștii instituției au definitivat o centralizare a suprafețelor cultivate în primăvara anului trecut, afectate de seceta pedologică. "Există inclusiv un procent de calamitare calculat pe fiecare fermier", a adăugat Doina Ragea.

Pe de altă parte, șefa DAJ Galați știe că, deja, 750 de hectare cultivate cu rapiță în toamna anului 2022 sunt compromise, în ciuda precipitațiilor din ultima vreme, cauza fiind faptul că semănatul a avut loc tot în condiții de secetă.

Citit 1410 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2023 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.