Nouă milioane de euro, „recuperate” de Fiscul gălățean

Nouă milioane de euro, „recuperate” de Fiscul gălățean
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Inspectorii fiscali din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați au efectuat, pe parcursul anului 2022, un număr de 790 de controale și inspecții fiscale, din care 637 au fost la persoane juridice și 153 la persoane fizice.

În urma acestor acțiuni, inspectorii fiscali au stabilit  obligații suplimentare de plată de 45,06 milioane de lei (aproximativ 9 milioane de euro), din care cea mai mare parte - 37 milioane lei (7,4 milioane euro) - a fost la persoane juridice. Persoanelor fizice controlate li s-au calculat obligații suplimentare de 8,05 milioane de lei, adică aproximativ 1,6 milioane de euro.

Conform bilanțului AJFP Galați, cea mai mare pondere în totalul sumelor suplimentare de plată a avut-o taxa pe valoarea adăugată (17,69 milioane lei, echivalent cu 39,26%), urmată de impozitul pe profit și pe venit (14,60 milioane lei - 32,40%).

Pentru nerespectarea legislației fiscale, au fost aplicate 54 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 133.200 de lei.

Principalele acțiuni în care au fost implicate structurile de inspecție fiscală din Galați în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022 au constat în inspecții fiscale din proprie inițiativă efectuate la contribuabili care prezintă risc fiscal ridicat, pentru verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, a corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor, pentru verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare și a situațiilor de fapt aferente, precum și pentru stabilirea diferențelor de obligații fiscale principale în baza analizei de risc. S-au efectuat inspecții fiscale în vederea soluționării în termen a deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare primite pentru control anticipat și ulterior, dar și controale inopinate pentru creșterea gradului de conformare voluntară la declarare și plată a obligațiilor fiscale de către contribuabili. Nu în ultimul rând, spune AJFP Galați, controalele au avut și rol de prevenție în relația cu contribuabilii.

Citit 1648 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2023 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.