Galațiul poate deveni „centrul de greutate” al producției de hidrogen
Foto: Ovidiu Amălinei

Galațiul poate deveni „centrul de greutate” al producției de hidrogen
Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

Galațiul are șansa de a deveni "centrul de greutate" al producerii de hidrogen din România și printre primele "Hydrogen Valley" din Europa, prin realizarea unui "ecosistem" în care hidrogenul-verde obținut integral cu ajutorul energiei regenerabile să fie folosit pe scară largă în procesele industriale și lanțurile valorice ale economiei locale, s-a arătat în cadrul Conferinței "Galați Green Valley - Noul pol de investiții pentru viitor" organizată, la Galați, de Ziarul Financiar și Liberty Steel Group, eveniment ce a avut drept partener media ziarul "Viața liberă".

Fie că a fost vorba de reprezentanți ai Guvernului sau ai Parlamentului European, ai administrației publice locale și județene, de managerii unor importante companii din țară, reprezentanți ai mediului financiar-bancar și ai unor centre de cercetări în domeniul energiei, cu toții au fost de acord că, în contextul noilor politici europene în domeniul energiei, Galațiul poate juca un rol important în tranziția spre un tip de economie compatibil cu Pactul Verde European (Green Deal) și obiective deja conturate prin "Fit for 55", inițiate de Comisia Europeană.

În acest context, este de remarcat că Liberty Steel a anticipat aceste tendințe, iar prin strategia Greensteel și-a propus să atingă neutralitatea în ceea ce privește emisiile de carbon până în 2030, mai repede chiar decât ținta 2050 fixată la nivel european. Toate planurile de investiții din Combinatul Siderurgic Galați sunt orientate spre acest obiectiv. Mai mult, combinatul siderurgic poate deveni ”motorul” noilor tehnologii pe bază de hidrogen!

”Aici, în regiunea Galați, putem produce hidrogen verde - și prin alimentarea unităților noastre siderurgice în mod direct - putem evita problemele de depozitare și transport. Acesta este motivul pentru care ne concentrăm astăzi pe dezvoltarea Galațiului într-o «Green Valley». Pentru a realiza acest obiectiv cu succes, vom avea nevoie de patru elemente principale:

(1) Hidrogenul trebuie dezvoltat la scară industrială - și avem deja un bun început cu proiectele de dezvoltare proiectate de noi, de oraș, de port și de aeroportul din apropiere.

(2) În mod ideal, ar trebui să aprovizioneze mai multe sectoare - nu este vorba doar de oțel, ci și de transport maritim, ciment, apărare și aviație, printre multe altele.

(3) Trebuie să dezvolte lanțul valoric - de la producție până la preluare. Aici putem integra totul - de la potențial masiv de energie regenerabilă la cererea acumulată de către companiile care activează deja în regiune.

(4) În cele din urmă, ar trebui să existe o delimitare geografică clară - Galațiul este o zonă compactă, conectată și are condițiile favorabile pe care le-am menționat mai devreme”, a explicat Sandip Biswas, CEO, Liberty Primary Steel & Mining şi chief investment officer al GFG Alliance Group.

La rândul său, Ajay Aggarwal, președintele pentru Europa al Liberty Steel Group, a precizat că, în ultimă instanță, reducerea emisiilor de carbon din siderurgie este ”atât o cerință morală, cât și o necesitate de afaceri”. Practic, strategia Greensteel și dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen reprezintă răspunsul la ”ecuația” din siderurgie prin care cererea tot mai mare de oțel trebuie corelată cu necesitatea (inclusiv legislativă) de a reduce emisiile de carbon și de asigurare a unor costuri de producție competitive pe piața internațională.

După cum recent ”Viața liberă” a prezentat în exclusivitate, un pas foarte important este lansarea, la Galați, a unui proiect în valoare de peste 32 milioane de euro, pentru realizarea unei fabrici de ”hidrogen verde”, cofinanțat de Comisia Europeană în cadrul Parteneriatului pentru hidrogen curat (https://www.viata-libera.ro/bani-europeni/199681-o-fabrica-de-hidrogen-verde-va-pune-galatiul-pe-harta-europeana-a-energiei).

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a amintit în cadrul conferinței că, la nivelul Guvernului, se află în curs de definitivare ”Strategia națională privind hidrogenul”, dar și că, pentru sectorul siderurgic, va fi prevăzută o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro, pentru susținerea tranziției industriale. ”În jurul acestui concept de hidrogen se formează un adevărat lanţ de valoare care duce la dezvoltarea zonei. Zona Galaţi-Brăila este un pol industrial, aproape de Dunăre, putem să folosim Dunărea ca un canal de transport. Sunt companii care se uită în zona Galaţiului să îşi creeze o bază de producţie aici”, a mai arătat ministrul Florin Spătaru.

La rândul său, europarlamentarul Dan Nica, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European, și unul dintre inițiatorii proiectului fabricii de hidrogen de la Galați, a precizat că, săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat actul privind EU Hydrogen Bank, un instrument pentru finanțarea proiectelor care vizează producția de hidrogen.

”Sunt deja trei miliarde de euro alocate de CE, la care se vor adăuga bani și din partea statelor membre. Obiectul este de a susține producția de hidrogen verde, iar acum se discută de subvenții și de 3 euro pe litrul de hidrogen, pe o perioadă de până la 15 ani, pentru a face cât mai rentabilă folosirea acestui tip de combustibil”, a arătat Dan Nica.

Consiliul Județean (CJ) Galați este integratorul primului proiect privind producerea la scală industrială a hidrogenului în regiunea noastră, în parteneriat cu Primăria Galați, Combinatul Siderurgic Liberty Steel Galați, compania de navigație Navrom și operatorul feroviar Grampet, precum și Universitatea "Dunărea de Jos". De asemenea, în proiect sunt implicați parteneri din nouă țări membre UE.

„Nu a fost ușor să aducem toți acești parteneri împreună, a fost un tur de forță pentru a pregăti acest proiect. Este un început pentru noi, un proiect în care ne propunem să ajungem până la 35 MW, ceea ce înseamnă între 4.000-4.500 tone de hidrogen produs anual. Acesta este doar o etapă, pentru că obiectul final este de a avea o «Hydrogen Valley» la Galați, cu noi oportunități de investiții pentru companii”, a arătat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Atât specialiștii firmelor din domeniul energiei, transporturilor, industriei, cât și cei din sectorul financiar-bancar consideră că, la Galați, avem șansa de a ajunge ”în top” în ceea ce privește tehnologiile bazate pe hidrogen verde. Dar, despre toate acestea, într-o ediție viitoare a ziarului nostru.

Drumul spre ”Green Valley”, un efort comun

Liberty Steel poate dispune de toată energia regenerabilă pentru a produce hidrogen verde și oțel verde la Galați, însă pentru aceasta trebuie ”un efort comun al guvernului, al investitorilor, al producătorilor și al clienților”, a arătat Ajay Aggarwal, președintele pentru Europa al companiei: ”Permiteți-mi să subliniez de ce va fi nevoie, dacă vrem să transformăm Galațiul într-o adevărată «Green Valley». (1) Avem nevoie de un cadru politic stabil pentru a încuraja industria noastră să facă investițiile masive necesare pentru tranziția ecologică. (2) Avem nevoie de un acces mai rapid și mai simplu la finanțare. Există o mare varietate de fonduri pentru care industria românească poate aplica - de la Fondul de modernizare la Fondul de Tranziție Justă, dar este esențial pentru companii, precum Liberty Galați, să poată accesa efectiv aceste fonduri în mod eficient. (3) Guvernul, sprijinit de Uniunea Europeană, trebuie să asigure aprovizionarea cu energie verde, cu emisii reduse de dioxid de carbon, care să fie abundentă, sigură și la prețuri accesibile și să ajute industria să abordeze eficient criza energetică”.

 

Citit 6823 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2023 22:26

8 comentarii

  • postat de Gigi Basca
    Joi, 06 Aprilie 2023 17:17
    78.31.205.***
    Galațiul poate deveni „centrul de greutate” al producției de gogosi. Cum a devenit si mare centru IT , cu Parcul de Soft !!!
    0
    0
  • postat de Prometeus
    Joi, 06 Aprilie 2023 13:19
    95.76.59.***
    Pamflet-
    Unii rai si carcotasi spun ca "poate, dar nu vrea"!
    Altii afirma ca "Nu vrea" raii si ticalosii gen nicasispataru "cu tot neamul lor" de politruci.
    Poate peste 150 de ani cand ei si urmasii lor vor fi amintiri la groapa de gunoi a istoriei Europei.
    Iar urmasii urmasilor lor vor fi cinstiti sau condusi de roboti.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 06 Aprilie 2023 10:46
    5.13.195.***
    @florin Pakistan, Tagichistan, Bangla ma lesi... si alte persoane.... ca vietnamezii care au lovit o conducta de gaz cu escavatorul si au fugit! Daca faceam BUM blocul din fatza strazii... crd ca-si vinea puchi, cestelus si ala cu procesul casei la vale... aVerili'!
    JALE! Ieri primise un fost coleg acceptul ptr un proiect... DOAR 780E NET saptamanal... un loc de munca... etc
    Un FLEAC! Ne-am lasati ciuruiti singuri!
    0
    0
  • postat de magdalena
    Joi, 06 Aprilie 2023 09:51
    86.124.202.***
    hidrogenul,cel mai usor element, poate deveni ,centrul de greutate
    Ce joc de cuvinte !
    0
    0
  • postat de Goe
    Joi, 06 Aprilie 2023 04:49
    5.13.157.***
    Nu are decat sansa ! Dar nu poate !
    0
    0
  • postat de radu m. georgescu
    Joi, 06 Aprilie 2023 02:07
    45.88.190.***
    Suna prea frumos pentru a fi adevărat. Citind concluziile:
    ''(1) Avem nevoie de un cadru politic stabil ...
    (2) Avem nevoie de un acces mai rapid și mai simplu la finanțare...
    (3) Guvernul, sprijinit de Uniunea Europeană, trebuie să asigure aprovizionarea cu energie verde...''
    am convingerea ca totul va fi un mare fâs... Speranțe goale în an pre-electoral... Bla, bla, bla...
    0
    0
  • postat de marr
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 23:25
    86.124.202.***
    Povesti si Minciuni .
    Nu cred Nimic din ce canta ...nea' Hidrogen .
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 22:58
    86.124.200.***
    Rezumind:
    1.La aceasta adunare nu a luat cuvintul nici un distribuitor de gaze care sa ne spuna ce valoare vor avea investitiile in conductele care vor trebui sa transporte hidrogenul produs in combinat si care ar trebui transportat de exemplu in santierul naval,Sunt aceste conducte pregatite tehnic pentru transportul hidrogenului?
    Polonia are planificata o suma de 111 miliarde euro pentru pregatirea infrastructurii de gaze care ar trebui din 2030 sa transporte hidrogenul!Noi ne caciulim pentru 36 de milioane care se doreste a fi cheltuiti pentru constructia fabricii si ne gindim sa atragem cit mai mult din cei 3 miliarde din suma pregatita de UE!La nivelul guvernului suntem la capitolul ,,se află în curs de definitivare ”Strategia națională privind hidrogenul”, ,,
    2.Intr-un ziar local din Galati a aparut o declaratie importanta care are legatura exact cu energia verde:
    ,,Înainte să ne lăsăm luați de vântul entuziasmului, e bine să-i dăm cuvântul și Larei Tassan Zanin, cea care conduce biroul local al Băncii Europene de Investiţii (BEI):
    „Vedem o problemă la nivel de calificări şi aptitudini. Am identificat o lipsă clară de forţă de muncă calificată disponibilă. Mai ales în industria verde, iar aceasta este una dintre principalele bariere de investiţii în România. Suntem dedicaţi să fim vocali referitor la acest lucru pentru a deveni una dintre priorităţile Guvernului în anii următori”.,,
    Domnilor in zilele acestea a aparut un sondaj de opinie in care 5 din 10 copii se gindesc sa plece din Romania!Si 30% vor sa faca studii superioare in strainatate!Deja cei care doresc sa investeasca in eoliene in judetul Galati se lovesc de lipsa fortei de munca calificate!Combinatul incepind de anul acesta in unele sectoare ies ultimii angajati cu vechime la pensie!Probabil ca unii vor mai munci inca doi -trei ani pentru a mai stringe niste bani pentru zile negre!Cum se va rezolva lipsa fortei de munca specializata ?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.