Administrația Zonei Libere Galați anunță că societatea Bonvit Agro Port SRL se află în stadiu avansat al lucrărilor pentru construirea unei baterii de silozuri de depozitare și operare cereale de 6+1 celule în Zona Liberă.
„Cu o capacitate de depozitare de până la 8.000 de metri cubi, sau circa 7.200 de tone de cereale, bateria de silozuri va fi dotată cu echipamente de ultimă generație, inclusiv cu bandă proprie de transport pneumatic pentru încărcarea și descărcarea vaselor maritime și fluviale acostate la cheiurile Administrației Zonei Libere. Se asigură astfel condiții optime de depozitare și conservare a recoltelor de cereale, precum și de transport și distribuție”.
Proiectul se anunță a fi unul care vine și în sprijinul agricultorilor locali și al economiei din regiune.
„Suntem mândri să anunțăm că încă o investiție în Zona Liberă Galați începe să dea roade și suntem încrezători că această baterie de silozuri va aduce beneficii semnificative pentru agricultori, în general, și pentru economia locală, în mod special. Continuăm să ne angajăm să oferim oportunități de dezvoltare pentru companiile interesate de regimul de zonă liberă la Galați și să contribuim la dezvoltarea durabilă a comunității”, a declarat directorul general al AZL, Cătălin Cojocaru.
Bonvit Agro Port SRL Galați a fost înființată în anul 2017 și de atunci nu a încheiat niciun an pe profit, conform informațiilor de pe site-ul Ministerului Finanțelor. La sfârșitul anului 2021 (potrivit ultimului bilanț depus), compania gălățeană a înregistrat o pierdere de 360.000 de lei, cu zero salariați – același „număr” de angajați ca în toți anii precedenți. Are datorii de 2,35 milioane lei, dar și creanțe de 4,62 milioane lei, înregistrând venituri în avans de 4,65 milioane lei. Bilanțul pe anul 2022 nu este încă disponibil.
În septembrie 2017, „Viața liberă” relata că în Consiliul Local s-a aprobat dezmembrarea în două loturi a terenului proprietatea publică a municipiului Galați, în suprafață de 90.313 mp, situat în Zona Liberă, Tarlaua 223, Platforma 2. Bonvit Agro Port ceruse această dezmembrare a lotului pentru a fi cadastrat separat și astfel să devină eligibil pentru fonduri europene. Compania anunța la vremea respectivă că dorește să realizeze acolo o investiție de aproximativ 2 milioane de euro, constând în construirea de silozuri pentru cereale, investiție care se estima că va crea aproximativ 40 de locuri de muncă. O parte din finanțare urma să fie asigurată de societate, iar pentru cealaltă parte se dorea un ajutor nerambursabil în cadrul submăsurii 4.2 din cadrul PNDR 2.