Contabilii cer amânarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale

Contabilii cer amânarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Problemele repetate de funcționare a sistemului informatic al ANAF din ziua de 24 mai au determinat Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) să ceară amânarea termenelor de depunere a declarațiilor fiscale, în condițiile în care joi, 25 mai, este termenul actual pentru depunerea Declarației Unice 212 și a Declarației 230 privind redirecționarea unui procent de 3,5% din impozitul pe profit.

„Având în vedere disfuncționalitățile sistemului informatic al ANAF din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declarațiilor fiscale și a situațiilor financiare anuale, CECCAR a solicitat autorității fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv, 30 mai 2023 pentru depunerea acestora”, potrivit unui comunicat remis de CECCAR. Organizația a solicitat să nu li se aplice contribuabililor sancțiunile prevăzute de lege pentru depășirea termenelor legale de depunere a declarațiilor corespunzătoare, considerând că „nerespectarea termenelor amintite are la bază motive independente de voința profesioniștilor contabili, a contribuabililor”.

O solicitare similară de amânare a termenelor de depunere a declarațiilor fiscale a făcut-o și organizația Code for Romania, ce reunește specialiști IT voluntari în proiecte sociale. „Atunci când este cea mai mare nevoie de ea, o platformă digitală vitală pentru contribuabili funcționează deficitar sau deloc. 25 mai este termenul legal în care nu doar cetățenii care obțin venituri își depun declarația unică, dar și mii de organizații depun prin Spațiul Privat Virtual formularul 230, de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit”, a arătat Code for Romania.

Citit 812 ori Ultima modificare Vineri, 26 Mai 2023 12:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.