Încă şase localităţi sub umbrela Apă Canal

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce va prelua, la 1 octombrie, serviciile de apă şi canal, personalul şi clienţii din şapte localităţi ale judeţului, societatea edilitară Apă Canal, care tocmai a devenit operator regional, va începe demersurile pentru a deservi alte şase unităţi administrative. Este vorba de oraşul Bereşti şi comunele Braniştea, Cosmeşti, Fundeni, Piscu şi Şendreni.

„Aceste localităţi au reţele de alimentare cu apă sau de canalizare, însă, înainte de a le prelua în gestiune, societatea va trebui să obţină avize sanitare, de mediu şi de gospodărire a apelor de la autorităţile de resort. Procesul ar putea dura câteva luni”, a declarat Carmen Condurache, coordonator investiţii la Apă Canal.

Societatea a sărit peste acest pas în prima etapă, când a preluat municipiul Tecuci, oraşul Târgu Bujor şi comunele Barcea, Iveşti, Lieşti, Pechea şi Umbrăreşti. Apă Canal a trebuit să se grăbească pentru a prinde trenul finanţărilor europene nerambursabile.

„Ne-am grăbit să preluăm primele şapte localităţi cu data de 1 octombrie pentru ca, în noua calitate de operator regional, să putem depune în termen, până la sfârşitul lunii septembrie, la Ministerul Mediului şi Pădurilor, cererea de finanţare a proiectului de regionalizare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare”, a explicat Carmen Condurache.

Proiectul, al cărui punct zero a fost transformarea societăţii edilitare în operator regional, presupune ca Apă Canal să devină unicul furnizor de servicii de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare din judeţ.

În noua calitate, Apă Canal încearcă să obţină 130 de milioane de euro din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, bani cu care să introducă reţele de apă şi canal în cele mai mari unităţi administrative din teritoriu sau să le modernizeze pe cele existente, până în 2015.

Localităţile care intră sub umbrela Apă Canal în valul 2010-2015 sunt municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşele Bereşti şi Târgu Bujor şi comunele Barcea, Braniştea, Cosmeşti, Cuza-Vodă, Drăgăneşti, Fundeni, Iveşti, Lieşti, Matca, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Şendreni, Tudor Vladimirescu şi Umbrăreşti.

Comuna Independenţa, care era inclusă şi ea în acest val, şi-a anunţat recent retragerea din proiect, potrivit Apă Canal. După 2015, operatorul va aplica pentru noi finanţări din Fondul de Coeziune al UE pentru a acoperi întreg judeţul.

Astfel, până în 2018, Apă Canal va introduce conducte de utilităţi în localităţile cu mai puţin de 5.000 de locuitori, iar până în 2020, în cele cu mai puţin de 2.000 de locuitori.

Citit 843 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.