Nu cred că trebuie criticaţi cei care îşi modifică maşina fără să o „tuneze”, adică persoanele care se interesează ce opţiuni sunt disponibile pe vârful de gamă al maşini pe care o deţin şi încearcă să le instaleze şi ei.
Să spunem că atunci când aţi luat maşina nu aţi avut destui bani pentru a o cumpăra cu toate opţiunile pe care le-aţi fi dorit sau dacă aţi cumpărat-o la mâna a doua nu era dotată conform preferinţelor dumneavoastră.
Nici o problemă, multe dintre opţiunile oferite de producătorii auto pot fi relativ uşor montate, şi dacă apelăm la firmele de dezmembrări auto poate fi mult mai bine şi din punct de vedere financiar.
Este adevărat că o opţiune destul de importantă, cum ar fi controlul traiectoriei (ESP) nu se poate monta ulterior decât cu nişte costuri astronomice, dar pentru majoritatea celorlalte există posibilitatea ca precablajul să fie gata făcut în maşina dumneavoastră.
În această situaţie nu rămâne decât să cumpăraţi comenzile aferente sistemului şi eventual să activaţi funcţia respectivă cu ajutorul unui tester.
Concret în cazul posesorilor de Renault Laguna II, Megane II şi Clio II, existenţa unei cuple albe, în spatele panoului de reglaj al farurilor (în stânga volanului), reprezintă existenţa întregului precablaj pentru funcţia Tempomat sau Cruise Control, adică pilot automat şi limitator de viteză.
În cazul în care aţi găsit această cuplă, puteţi căuta pe forumurile de specialitate (www.reno.ro, în acest caz) întregul procedeul de instalare a componentelor aferente. Pe scurt vă mai trebuie butoanele originale sau în varianta mai puţin costisitoare patru butoane şi trei rezistenţe.
Dacă nu aveţi nici o înclinaţie către electronică mai bine apelaţi la cineva specializat, îl găsiţi de obicei tot pe forumurile de specialitate. Evitaţi reprezentanţele, deoarece cei de acolo nu sunt deschişi către astfel de modificări, preferând să ia chiar şi o mie de euro pentru o opţiune care vă poate costa doar zece lei şi câteva ore de studiat problema pe internet.
Am dat acest exemplu cu funcţia de pilot automat pentru că există falsa impresie că este un sistem imposibil de montat ulterior sau cel puţin foarte costisitor.
Lista însă poate continua cu sistemul audio, aproape orice sistem audio aftermarket este mai bun şi mai ieftin decât unul original, proiectoarele de ceaţă se pot monta şi ele fără bătăi de cap prea mari, senzorii de lumini şi de parcare pot apărea şi ei cu nişte costuri reduse dacă se apelează la sistemele aftermarket, ca şi multe alte dotări care ne fac viaţa la volan mai uşoară.