Fabrica de conserve ATFAB, în moarte clinică!

Fabrica de conserve ATFAB, în moarte clinică!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La solicitarea OLAF, anchetă a DNA Galaţi privind fraudarea unor fonduri europene de aproape un milion de euro! *  Firma tecuceană ATFAB este acuzată că a falsificat o licitaţie organizată în cadrul unui proiect SAPARD * La efectele crizei, procedura de recuperare a fondurilor a adus societatea pe marginea prăpăstiei *

Una dintre fabricile tecucene ce păreau a fi o speranţă în ceea ce priveşte renaşterea industriei conservelor, SC ATFAB SRL, s-a prăbuşit în urma unui scandal privind gestionarea fondurilor europene.

Societatea tecuceană se află pe lista a 11 societăţi pentru care Oficiul European Antifraudă (OLAF) a solicitat DNA deschiderea unor anchete pentru fraudarea unor fonduri SAPARD.

În cazul ATFAB, este vorba de o sumă de aproape un milion de euro, iar procedura de recuperare a banilor a fost lovitura de graţie ce a băgat societatea în moarte clinică.

De la succes la criză

Societatea ATFAB Tecuci a fost înfiinţată în 1994, pornind la început ca o afacere de familie, primul produs fiind unul extrem de apreciat pe piaţă, celebrul „Muştar de Tecuci”.

Sub conducerea lui Gabriel Ionescu, societatea s-a dezvoltat în timp ajungând să producă şi o gamă variată de conserve din legume şi carne. ATFAB a devenit un brand valoros, produsele sale fiind căutate inclusiv pe piaţa externă.

Citirea în oglindă a numelui firmei – ATFAB=BAFTA – părea să poarte cu adevărat noroc investitorului. Aşa că, a părut naturală iniţierea, în 2006, a proiectului cu finanţare SAPARD, „Modernizare fabrică de conserve din carne şi mixte”, cu o valoare totală eligibilă de 6,3 milioane lei, din care valoarea ajutorului nerambursabil era de 3,15 milioane lei.

În 2007, ATFAB anunţa finalizarea proiectului SAPARD, iar în 2008 se angaja la noi investiţii, din buget propriu, de 1,8 milioane lei. Practic, cu un total de 4,8 milioane euro investiţi în industria conservelor, ATFAB se afla în topul primilor cinci mari investitori, top realizat de patronatul din industria de profil, Romconserv!

Din păcate, pe fondul crizei economice şi a scăderii comenzilor, ATFAB a început să dea rateuri din ce în ce mai serioase. Dar lovitura cea mai puternică a venit în urma unui control al OLAF, ce a ridicat mari semne de întrebare asupra modului în care s-au derulat licitaţiile organizate în cadrul proiectului.

Ofertă fictivă

În fapt, ATFAB a intrat în atenţia OLAF în urma unei acţiuni de control mai ample, ce a vizat verificarea a nu mai puţin de 211 proiecte cu finanţare SAPARD, prin Măsura 1.1. - „Carne, produse din carne şi ouă”. Potrivit datelor furnizate de OLAF, în 62 de proiecte au fost identificate neregularităţi grave, iar 11 cazuri, printre care şi cel al ATFAB, au fost trimise spre investigare DNA.

La nivelul instituţiilor gălăţene subordonate Ministerului Agriculturii, nimeni nu a fost în măsură să ne spună ce s-a întâmplat la ATFAB. Am fost direcţionaţi la Biroul Regional SAPARD - Regiunea 2 Sud-Est Constanţa, iar de aici, mai departe, la Bucureşti, la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) din cadrul Ministerului Agriculturii.

Aici, în sfârşit, în baza unei cereri de informaţii, am primit o serie de detalii privind soarta ATFAB. Din datele furnizate de Direcţia Relaţii Publice a APDRP, rezultă că, din cele 3,15 milioane lei din ajutorul nerambursabil, societatea tecuceană a încasat până în momentul descoperirii neregulilor 3 milioane lei.

„În urma controlului efectuat de către OLAF asupra proiectului finanţat prin programul SAPARD şi al cărui beneficiar este SC ATFAB SRL, a rezultat că modalitatea pentru desfăşurarea licitaţiei privind achiziţionarea bunului linie de dozare-închidere paste, pentru care au fost emise trei oferte, a fost o procedură formală, una dintre oferte nefiind recunoscută de către emitent (oferta TOP Can SRL Italia), aceasta fiind astfel considerată falsă”, se arată în informaţiile furnizate de APDRP.

Instituţia din subordinea Ministerului Agriculturii a luat în considerare aspectele sesizate de OLAF şi a făcut verificările necesare, apreciind în final că se impune recuperarea integrală a sprijinului financiar nerambursabil aferent contractului, în valoare de 3.047.817,29 lei (echivalentul, la vremea respectivă, a 928.607,36 euro).

O belea nu vine singură

Pe fondul efectelor crizei economice, cererea de returnare a fondurilor europene a adus ATFAB pe marginea prăpăstiei.

„Noi am încercat la un moment dat să-i contactăm în vederea unei eventuale participări la Ziua Recoltei de anul acesta, dat fiind faptul că era una dintre firmele care au fost în mod constant prezente la astfel de acţiuni. De această dată, când am sunat la ATFAB ni s-a spus că fabrica este închisă şi că a intrat în insolvenţă…”, ne-a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Violeta Nanu.

Vestea este oarecum surprinzătoare dat fiind faptul că, deocamdată cel puţin, în evidenţele ANAF, ATFAB nu figurează ca fiind intrată în insolvenţă. Mai mult, la 31 iunie, societatea reuşise să-şi reducă în mod considerabil datoriile acumulate la bugetul de stat de la începutul crizei, figurând cu obligaţii de doar 316.000 lei.

Ancheta merge mai departe

Am încercat să aflăm şi poziţia conducerii ATFAB în legătură cu cazul în care firma este implicată, însă din păcate nu a răspuns nimeni la numărul de contact al firmei.

Cert este că, în ceea ce priveşte insolvenţa, nu iese fum fără foc, la tăcerea de la capătul firului adăugându-se şi faptul că site-ul de internet al societăţii ATFAB a fost şi el suspendat zilele trecute…

Am reuşit să aflăm doar, din surse colaterale, că societatea tecuceană a contestat rezultatele verificărilor întreprinse de OLAF şi APDRP, însă în prezent „mingea” se află în terenul procurorilor de la DNA Galaţi. Pe de altă parte, procedura de recuperare a fondurilor merge înainte.

„În acest sens au fost aplicate prevederile OG nr.79/2003 privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare. Mai exact, a fost întocmit Procesul Verbal de Constatare, care constituie titlu de creanţă. Ulterior, beneficiarul a contestat Procesul Verbal de Constatare”.

„Procedura de soluţionare a contestaţiei formulate de SC ATFAB SRL a fost suspendată până la soluţionarea dosarului aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi. Astfel, după soluţionarea dosarului de către DNA, se va relua procedura de soluţionare a contestaţiei”, se precizează în răspunsul primit de la APDRP.

În cazul în care ATFAB va intra în insolvenţă, instituţia se va constitui parte în procesul privind lichidarea judiciară a societăţii. Şi iată cum o firmă ce se anunţa o poveste de succes are toate şansele de a se înscrie pe lista marilor eşecuri din economia gălăţeană.

Citit 4400 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.