Românii, „la coadă” la acțiunile Hidroelectrica. Perla energiei românești face pasul spre bursă

Românii, „la coadă” la acțiunile Hidroelectrica. Perla energiei românești face pasul spre bursă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Românii au început să subscrie cu entuziasm, de vineri dimineață, la oferta publică inițială a companiei Hidroelectrica, în vederea listării pe Bursa de Valori București, scrie Hotnews.

Iar valoarea subscrierilor a crescut pe măsură: peste 26 milioane de lei până la ora 10.00, la ora 10.35 au ajuns la 35 de milioane și apoi la 59 de milioane de lei la ora 11.00.

Subscrierea la oferta publică inițială a companiei Hidroelectrica a început vineri, 23 iunie, și durează până pe 4 iulie la ora 12.00.

Pentru persoanele fizice, prețul este de 112 lei/acțiune. Poți subscrie cel puțin 50 de acțiuni, adică o sumă de 5.600 lei. De asemenea, persoanele fizice au dreptul la un discount de 3% din preț pentru ordinele de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare, notează Hotnews.

Tranșa dedicată persoanelor fizice se ridică la 11.701.067 acțiuni (reprezentând 15% din numărul de Acțiuni Oferite). Ca valoare: peste 1,3 miliarde lei.

Oferta cuprinde o ofertă de vânzare a unui număr de până la 78.007.110 acțiuni de către Fondul Proprietatea, adică 17,34%.

Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei și un profit de 4 miliarde de lei în 2022, Hidrolectrica este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est și este cel mai mare producător de energie electrică din regiune. Compania este furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienți casnici și industriali.

„Listarea Hidroelectrica la Bursa de la București este cea mai mare din istoria pieței noastre de capital și chiar din regiune și va deveni un punct de referință pentru bursa românească. Acest demers va oferi o altă anvergură pieței de capital din România și va atrage atât micii cât și marii investitori. Echipele de experți din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară au lucrat permanent pentru a crea cadrul legislativ necesar, astfel încât oferta publică de vânzare să se desfășoare în cele mai bune condiții și să se deruleze exclusiv la Bursa de Valori București”, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, citat de Mediafax.

Trei grupuri de investitori instituţionali români au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei publice de vânzare a acţiunilor Hidroelectrica şi au încheiat un acord de investiţii cu societatea şi Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar vânzător, aceştia angajându-se să achiziţioneze în total 2,24 miliarde lei în acţiuni la preţul final de ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale, informează Agerpres.

Dacă oferta publică inițială  se va încheia cu succes, atunci Hidroelectrica se va lista în 12 iulie sub simbolul H2O (formula chimică a apei).

Citit 1387 ori Ultima modificare Vineri, 23 Iunie 2023 12:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.