Activitatea din construcții se poate bloca în lipsa facilităților fiscale! Scrisoare deschisă a patronatelor reprezentative

Activitatea din construcții se poate bloca în lipsa facilităților fiscale! Scrisoare deschisă a patronatelor reprezentative
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), organizație reprezentativă la nivel de sector de activitate construcții civile și industriale, a înaintat prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, o scrisoare deschisă privind intenția exprimată de actualul Guvern de a revizui eficiența acordării facilităților fiscale salariaților din domeniul construcțiilor. În scrisoarea adresată, se vorbește atât despre situația actuală din construcții, cât și despre pierderile însemnate pe care bugetul de stat le-ar suferi în cazul eliminării facilităților fiscale pentru angajații din construcții.

La nivel național, conform unui comunicat de presă primit la redacție, situația actuală se prezintă astfel: volumul de investiții preconizate a fi finanțate până în 2030 din fonduri europene și naționale în care vor fi implicate exclusiv firmele de construcții este de aproximativ 150 miliarde de euro, în condițiile în care numărul mediu de angajați a fost, în anul 2022, de 450.000 de angajați, cu un salariu mediu brut de 7.000 lei/lună. Calculele efectuate de specialiștii FPSC arată că eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții ar duce la încasarea suplimentară la bugetul de stat a unei sume de aproximativ 50-60 de milioane de euro lunar (în primele 3 luni) și sub 30 milioane de euro lunar după 9-10 luni, prin migrarea forței de muncă spre ”piața neagră sau gri”.

Mai mult, în cadrul evenimentului ”Prezent și viitor în construcții”, organizat de Filiala locală Galați a PSC, la începutul lunii mai, în parteneriat cu Consiliul Județean și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, reprezentanți ai unor importante companii din domeniul construcțiilor, alături de reprezentanți ai mediului universitar, precum și ai unor instituții care, într-un fel sau altul, au legătură cu activitatea din construcții, au atras atenția tocmai asupra deficitului major al forței de muncă din domeniul construcțiilor de la acest moment. Gheorghe Pascariu, prim-vicepreședintele PSC Filiala Galați, spunea atunci că: ”Bazinul de recrutare a forței de muncă calificată în construcții este limitat nu numai la noi în țară, ci chiar la nivel global și trebuie să ținem cont de acest aspect’’. Pascariu consideră că, în contextul investițiilor preconizate până în 2030, eliminarea acestor facilități va duce la triplarea deficitului forței de muncă! În final, prevederile se vor resimți major în investițiile publice și implicit în bugetul statului. Astfel, investițiile se vor bloca sau multe nu vor mai putea demara, rezultând un blocaj în lanț în întreaga economie, având în vedere că sectorul construcțiilor este baza în infrastructură și dezvoltarea tuturor celorlalte sectoare din economie, fie ele din industrie, educație, sănătate, transporturi etc.

În plus, specialiștii în domeniu spun că este de așteptat ca după primul an de la eliminarea facilităților fiscale, pe lângă cei care vor alege piața neagră a muncii, alți aproximativ 50.000 de angajați să plece din țară. Puterea de absorbție a fondurilor europene pentru statul român va scădea astfel în favoarea altor state europene.

La rândul său, Ștefan Bogdan Petculescu, președintele PSC Filiala Galați, crede că mai există un aspect care trebuie menționat. ”Nu doar angajații din domeniul construcțiilor vor avea de suferit, ci întreaga societate civilă. Este de așteptat ca prețul materialelor de construcții să crească din nou. Acest lucru va duce la imposibilitatea firmelor să își ducă la bun sfârșit contractele asumate și la numeroase solicitări de reziliere ca urmare a costurilor peste marja de ajustare și peste marja de profit”, a adăugat Petculescu.

Alături de conducerea Federației, și Filiala Locală a PSC își manifestă disponibilitatea breslei de a analiza, împreună cu reprezentanții Guvernului, complexitatea implicațiilor ce le-ar avea eliminarea acestor facilități și de a găsi cele mai bune soluții pentru continuarea procesului investițional din România.

Citit 1837 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Iulie 2023 08:13

1 comentariu

  • postat de Cristi
    Joi, 29 Iunie 2023 16:07
    86.34.187.***
    Facilitati fiscale, subventii, indemnizatii, ajutoare sociale si bineinteles PENSII SPECIALE, cine Doamne iarta-ma va asteptati sa plateasca factura acestor nenorociri?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.