CECCAR, reacție vehementă: O propunere explozivă pentru securitatea economică a României

CECCAR, reacție vehementă: O propunere explozivă pentru securitatea economică a României
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O propunere legislativă, înregistrată la Senat cu nr. B398/2023, atacă decisiv – într-un mod inexplicabil astăzi, într-o economie inteligentă și globală – tocmai esența profesiei de contabil autorizat: independența exercitării profesiei, profesionalismul și etica profesională, elemente definitorii pentru garantarea calității serviciilor și acțiunii în interes public, se arată într-un comunicat de presă remis de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

O liberalizare riscantă a serviciilor financiar-contabile

Propunerea legislativă, inițiată de mai mulți parlamentari USR și un deputat AUR, „urmărește eliminarea condiției ca societățile care prestează servicii financiar-contabile să fie deținute și administrate de experții contabili – liber-profesioniștii contabili care își desfășoară activitatea autonom, pe proprie răspundere și în mod independent, care au responsabilitatea etică și legală să servească atât interesele specifice ale beneficiarilor serviciilor lor, cât și interesul public, și care sunt sub incidența unui sistem de organizare profesională și de control. Toate acestea în numele unei așa-zise liberalizări care, în fapt, nu face altceva decât să creeze premisele ca interesul profesional să devină subjugat de interesul capitalului”, se afirmă în comunicat.

Conform acestuia, propunerea legislativă este, în fapt, disonantă cu modul în care profesia contabilă este reglementată în cele mai mari economii ale lumii: SUA, Franța, Italia, Germania, Belgia, Canada, Australia, Japonia etc..

Securitatea afacerilor, dată pe mâna unor societăți care nu pot fi controlate

„Modificările propuse introduc un nou prestator de servicii financiar-contabile: societățile de expertiză contabilă care NU sunt controlate de experții contabili și care, în consecință, NU au răspundere profesională și etică. Deși se poate admite că numărul prestatorilor de servicii ar putea crește, trebuie avute în vedere riscurile asupra securității afacerilor, dar și asupra conformării fiscale voluntare a contribuabililor. În mod evident, aceste societăți vor pune accentul pe maximizarea rezultatelor financiare, în detrimentul celor profesionale. Totodată, această „liberalizare” a pieței induce un risc major pentru securitatea afacerilor, pentru securitatea economiei, în ansamblu, având în vedere că, prin efectul Legii nr. 82/1991, s-ar acorda răspunderea pentru conformarea la legislația financiar-contabilă, care implică și conformarea fiscală voluntară, unor societăți pentru care nu există nicio formă de control profesional și etic, nefiind controlate de experți contabili.

Aceste modificări ale legislației vor crea premisele apariției unor scheme de fraudă financiară și evaziune fiscală care vor pune la adăpost inițiatorii infracțiunilor prin transmiterea responsabilității către terțe societăți, care nu au răspundere profesională și etică.

Efectul pe termen mediu va fi deprofesionalizarea acestui sector de activitate, esențial pentru a asigura ordinea în economie și crearea de valoare sustenabilă”, se arată în comunicatul CECCAR.

Dereglementarea profesiei de expert contabil

Gălățeanca Elena-Ecaterina Chivu, președinte al Consiliului superior al CECCAR, este de părere că „rolul liber-profesioniștilor contabili este unul esențial pentru un mediu economic stabil și predictibil și pentru creșterea gradului de conformare fiscală voluntară. Dereglementarea profesiei de expert contabil ca profesie liberală, respectiv deprofesionalizarea prestatorilor de servicii financiar-contabile, ar avea un impact negativ în asigurarea creșterii inteligente sustenabile a economiei, în asigurarea securității economice la nivel național”.

La rândul său, Robert-Aurelian Șova, purtător de cuvânt al CECCAR și vicepreședinte al Consiliului superior, a declarat: „Punerea în aplicare a propunerii legislative ar crea o discriminare a liber-profesioniștilor contabili din România atât în piața internă, cât și în cea globală a serviciilor contabile. Experții contabili vor intra în concurență atât cu prestatori de servicii în domeniul financiar-contabil care nu sunt sub incidența unui sistem de organizare profesională și de control, cât și cu liber-profesioniști din alte jurisdicții, prin deschiderea pieței din România – consecință a eliminării obligației de recunoaștere a calificării profesionale în România –, concomitent cu păstrarea restricțiilor de acces al profesioniștilor români pe alte piețe unde activitatea este reglementată, menținându-se obligația de recunoaștere a calificării profesionale”.

În concluzie, CECCAR consideră că „prevederile actuale ale OG nr. 65/1994 au un rol esențial în asigurarea calității serviciilor în domeniul contabilității. Totodată, considerăm că acestea NU sunt de natură să constituie o barieră care să afecteze concurența. În fapt, piețele libere sunt cu adevărat libere doar atunci când există siguranță și toată lumea respectă reguli care nu sunt discriminatorii și care sunt aplicabile tuturor. Această siguranță este garantată de persoanele care înțeleg pe deplin un anumit domeniu și care protejează interesele celor care nu dețin aceleași informații. Aici intervine profesionistul calificat – expertul contabil”.

 

 

Citit 1464 ori Ultima modificare Joi, 29 Iunie 2023 12:14

2 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 29 Iunie 2023 10:18
    5.13.169.***
    Exact! Sa dispara si meseria de notar, numai interpusi... in afara nu exista NOTARI! Hartogaraia in acte se ocupa primaria in stransa colaborare cu fiscul si politia! Simplu! Esti dator, trimit cum era la noi "portareii" si-ti confisca bunurile mobile, pana la stingerea datoriilor daca iti apartin f
    0
    0
  • postat de Paul
    Joi, 29 Iunie 2023 08:39
    95.76.59.***
    Speram ca Inteligenta Artificiala va satura si destructura aceasta asa zisa casta a expertilor in dubla contabilitate care sustine evaziunea, fraudele si ingineriile financiare!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.