„Salariul nu este un ajutor social”. IMM-urile spun că nu au bani să mărească salariile

„Salariul nu este un ajutor social”. IMM-urile spun că nu au bani să mărească salariile
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat, în perioada 24-25 iulie, un sondaj referitor la intenția Guvernului de creștere a salariului minim brut garantat în plată, la care au răspuns 887 de antreprenori.

În proporție de 86,9%, aceștia au răspuns că nu au posibilitatea majorării în perioada următoare, iar 35,8% dintre ei au spus că, dacă se va majora salariul minim, își vor diminua numărul de personal cu 10 până la 50%. Dintre cei 887 de antreprenori participanți la sondaj, 54,30% reprezintă microîntreprinderi, 31,5% întreprinderi mici, 13,1% întreprinderi mijlocii și 1,10% întreprinderi mari. 64,7% dintre ei activează în servicii, 18% în comerț și restul de 17,3% sunt firme de producție.

Cum spuneam, într-o proporție covârșitoare, de 86,9%, oamenii de afaceri care au participat la sondaj au spus că nu au posibilitatea să crească salariile minime în perioada următoare. Printre motivele invocate de ei (în răspunsuri multiple) s-au numărat costurile ridicate cu resursa umană (61%), vânzările limitate care nu permit creșteri (55,8%), contracte în curs cu preț impus (30%), lipsa unor fonduri europene care să asigure creșterea competitivității (22,7%), lipsa investițiilor publice, care limitează existența contractelor pentru IMM-uri (16,2%). Alte motive invocate au fost creșterea TVA, instabilitatea politică, lipsa predictibilității etc. (7,5%).

„Dacă e ordin, cu plăcere”

Totuși, în cazul unei impuneri de către Guvern a creșterii salariului minim, 93,2% dintre antreprenori au afirmat că aceasta ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2024 și doar 6,8%, de la 1 septembrie 2023.

Majorarea impusă de Guvern a salariilor s-ar lăsa și cu urmări mai puțin plăcute pentru salariați. Astfel, antreprenorii ar putea recurge la creșterea prețurilor produselor și serviciilor (66,6%), diminuarea personalului (53,6%), diminuarea activității firmei (24,9%) și chiar închiderea firmei (10,2%), reducerea programului de lucru al angajaților (9,9%). Alte consecințe ar putea fi pierderea competitivității firmei, reducerea profitului, regândirea activității firmei etc. (2,5%).

Întrebați care consideră că va fi procentul de diminuare a numărului de angajați ca urmare a majorării salariului minim, antreprenorii au răspuns în proporție de 35,8% că vor diminua între 10%-50%, 34,8% vor diminua până în 10%, 19,1% nu vor diminua personalul deloc și 10,2% vor diminua peste 50% din personal.

Măsuri dorite de antreprenori pentru creșterea salariului minim

Ca să poată majora salariile minime ale angajaților, antreprenorii au bifat, în răspunsuri multiple, mai multe măsuri de sprijin. Acestea sunt: deduceri suplimentare (reducerea sau regândirea nivelului de taxare a muncii și realizarea unui nou sistem de acordare a deducerilor personale de care beneficiază salariaţii) (64,5%); zero taxe pe forţa de muncă pentru suplimentarea realizată (55,3%); impozitare progresivă a venitului din salarii (21,8%). În proporție de 2,7%, s-a mai optat pentru reducerea masivă a taxelor și impozitelor, taxarea mai mică pentru salariile mai mici, plafoane maxime de impozitare, menținerea TVA la același nivel etc.

„Salariul se dă după cum dictează piața”

Una dintre organizațiile importante din cadrul CNIPMMR este Patronatul IMM-urilor Galați. L-am întrebat pe președintele acesteia, Marian Filimon, cum comentează intenția Guvernului de a majora salariul minim în perioada următoare.

„N-am fost, nu suntem și nu vom fi împotriva majorării salariilor. Este o necesitate, pentru că te raportezi la tot ce mișcă în jurul tău referitor la costul vieții. Nu ai cum să nu fii de acord cu așa ceva. Numai că, dacă Guvernul României tot este cel mai mare angajator al României, angajați-ne pe toți la stat și dați-ne voi salarii!

Singurul domeniu care produce bani în România suntem noi, mediul privat. Sunt voci care afirmă că bugetarii aduc bani la bugetul statului. Este un nonsens. Repet, mediul privat este singurul care aduce bani la buget, din taxele și impozitele pe care le plătim. Există în România vreo 320 de societăți mari, cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro și care sunt impozitate, în medie cam cu 0,7%. Iar noi ceilalți dăm cât dăm, cu impozite mult mai mari. Noi umplem sacul bugetului.

Ceea ce ne deranjează la intenția Guvernului de a majora salariul minim este următorul lucru: noi, mediul privat, plătim salariile după productivitatea muncii, după rezultate. Salariul nu este un dat, acela este ajutorul social. Salariul pe muncă se dă pe muncă, pe rezultate.

Domnilor guvernanți, hai măcar să discutăm, să ne ascultăm unii pe alții, să venim cu argumente! Nu schimbi regulile în timpul jocului! Cum să schimbi Codul fiscal în timpul anului? Schimbările trebuie anunțate, conform legii, cu cel puțin șase luni înainte, pentru că vorbim de planuri de afaceri, de organizare, de predictibilitate. Nu mai visează nimeni elicoptere, cum se întâmpla în anii ’90. Acum, oamenii de afaceri vor tehnologii să reziste pe piață, să se dezvolte, să fie competitivi. Iar salariile se dau după cum dictează piața, pentru că nu vine nimeni să-ți muncească pe salariul minim dacă poate primi în altă parte mai mult. Salariul minim nu se dă acum decât în afacerile de subzistență.

Și încă un aspect referitor la ceea ce doresc guvernanții: problema este că, în funcție de salariul minim, se recalculează apoi toate celelalte salarii de la bugetari!”, a spus Marian Filimon, președintele Patronatului IMM-urilor Galați.

Citit 3263 ori Ultima modificare Joi, 27 Iulie 2023 18:01

15 comentarii

  • postat de un cetatean
    Duminică, 30 Iulie 2023 05:13
    84.232.163.***
    intr-adevar un salariu ar trebui sa-ti permita sa traiesti, sa ai o casa, sa i o familie, sa ai copii, sa ai cu ce sa traiesti sa duci copii la scoala, sa isi faca macar ei o vacanta, cate si mai cate ..... viata-i complicata .... intr-adevar salariul nu ar trebui sa fie ajutor social, ar trebui sa
    0
    1
  • postat de Goe
    Vineri, 28 Iulie 2023 04:31
    5.13.169.***
    Toti cei care sunteti impotriva firmelor particulare cu profituri atat de mari ,firme cu patroni care castiga sume imense de bani atat de usor ,de ce nu va faceti si voi firme ? Este foarte simplu .De ce stati si criticati ? Este libertate ca fiecare dintre noi sa faca ce vrea atata timp cat nu i
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 27 Iulie 2023 13:19
    5.13.200.***
    Bun... alta informatie: Dupa 30 de ani de munca statul roman iti ia 50.000E, si iti va plati pensia 30.000E. Diferenta o baga in buzunar!
    Avem cei 1.400.000 de bugetari, 3 miliarde de E pensiile speciale... proiecte prost facut, penalitati... spagi... furturi!
    Mai mult la 1000 de Ron care ii prod
    0
    0
  • postat de Impozitatul
    Joi, 27 Iulie 2023 09:18
    5.102.1.***
    @das , polițiștii sunt privilegiați ai sistemului și se protejează intre ei la șpăgi. Fac parte din categoria ăia toxică de bugetari. Nu le plange de milă că sunt puțini ceea ce e total neadevarat pentru că au structura ajutatoare cum e inutila locală sau proastă jandarmerie. La ei se aplica vorb
    0
    0
  • postat de un cetatean
    Joi, 27 Iulie 2023 06:39
    84.232.163.***
    ratatii astia care sclavizeaza poporul se autonumesc, nu stiu pe ce baza, patroni ... poi sa va sun ceva, nu e musai sa fii patron, inchide afacerea si angajeaza-te, ia-ti 2 slujbe, ca sa ai mai multi bani ... nu e simplu?
    0
    0
  • postat de Executatul silit
    Joi, 27 Iulie 2023 06:35
    5.102.1.***
    Gresita abordarea imm-istilor. Trebuia să scoată in evidenta că statul taxeaza in mod salbatic privatul că să intretina sinecuristii cu salariile nesimțite, pensiile speciale foarte nesimțite. Ciolacu &co doar mimeaza că taie pensiile speciale. Părerea mea este că sondajul ăla este o prostie. P
    0
    0
  • postat de Das
    Joi, 27 Iulie 2023 01:07
    89.136.185.***
    Chiar daca patronatele maresc salariile statul roman iti ia acea marire prin marirea pretului la alimente, combustibil, taxe si impozite marite, pretul la apa care e cel mai mare din tara, gaz , electricitate , salubritate. Sunt intelesi! Dau cu o mana si iti iau cu doua apoi !
    Asta se intampla de
    0
    0
  • postat de Das
    Joi, 27 Iulie 2023 01:00
    89.136.185.***
    Nu va fi nicio marire de salariu!!! Nici acum nu ati invatat lectia! Tot ce e marire se intoarce la stat..taxe si impozite. Muncesti pentru statul corupt si mafiot ca sa tii armatele de bugetari pe salarii bune si aici nu ma refer la aceo bugetari da care e absolut nevoie ( medici, politisti etc) St
    0
    0
  • postat de Traian
    Miercuri, 26 Iulie 2023 23:29
    5.14.141.***
    Toate prețurile pieței din Romania sunt ca in restul Europei.Numai la noi,răsar ca după ploaie tot felul de patroni care într-un an reușesc sa isi cumpere case, mașini, pe când in restul Europei,o afacere se transmite din generație în generație și abia nepoții reușesc să se realizeze.Vrei sa vinzi p
    0
    0
  • postat de marr
    Miercuri, 26 Iulie 2023 22:36
    86.124.202.***
    Daca nu aveti bani de Salarii ...de ce nu inchideti Afacerea ?
    De ce ii pui program de X-ore daca nu are activitate/multe de facut ? Nu iti sta la dispozitie in acel timp? Timpul angajatului nu e important/nu are valoare sau cum ?
    Sau patronii doresc sa plateasca numai daca 'produci' ca Robotu'
    0
    1
  • postat de Roman
    Miercuri, 26 Iulie 2023 22:04
    5.13.152.***
    De ce nu au bani IMMurile ? Dacă va ia la scuturat nu știu pe unde scoateți camasa.Luati produse di tr un loc îl vindeti în alt loc adaosuri și de 300 %...Ne luați de prosti Vedeți ca mai lucram și noi pe la voi.Cam știm ce vă poate mintea.Daca ați putea să stam și 16 Ore sa ne plătiți 8 ar fi ok...
    0
    1
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 26 Iulie 2023 21:52
    5.13.200.***
    Eu raman la vorba mea: DACA STATUL AR LUCRA LA PRIVAT, AR FI DAT IN SUTURI IN NICI DOUA SAPTAMANI, SI CU LITERA J!
    Este cel pai slab angajat! Singura calitate o are ca-i raman cei mai multi bani de pus deoparte din salariul NET! ATAT!
    0
    0
  • postat de Taxatul
    Miercuri, 26 Iulie 2023 21:41
    5.102.1.***
    Anteprenorii proști de 2 lei puteau face o asemenea declaratie de prost gust și de o nesimtire incalificabila. Deci ei dau vina pe lucratorul de la privat că indrazneste să ceară mai mulți bani și trebuie să caute sclavi din pakistan, Bangladesh și alte țări dintrastea. De ce aceeași patroni nu ar
    0
    1
  • postat de Money talks
    Miercuri, 26 Iulie 2023 21:18
    86.124.201.***
    Salariul pe munca se da pe munca, pe rezultate?
    Vorbim vorbe pentru ca lucrul acesta se intampla rar.
    O buna parte a angajatorilor si-ar dori ca romanii sa nu aiba pretentii la remuneratie.
    Daca ar face voluntariat ar fi minunat ptr dansii.
    0
    1
  • postat de Adrian
    Miercuri, 26 Iulie 2023 21:10
    89.39.81.***
    Ar trebui sa intrebam statul cum face ca el reuseste mereu sa mareasca salariul angajaților...el e clar cel mai bun patron...
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.