Creşterea TVA pentru carte va avea un impact nefast asupra culturii

Creşterea TVA pentru carte va avea un impact nefast asupra culturii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Orice creştere a nivelului TVA pentru carte, în condiţiile în care România este cea mai mică piaţă de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, va creşte riscul de insolvenţe şi falimente în acest sector, afirmă Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România, într-un comunicat transmis Agerpres.

"Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România îşi exprimă îngrijorarea că măsurile discutate public în această perioadă vor avea un impact nefast asupra culturii şi, în special, asupra culturii scrise. Lanţul valoric al cărţii, din care fac parte autorii, editorii, librarii şi bibliotecarii, se află de mulţi ani la limita supravieţuirii, astfel că orice măsură care afectează unul dintre actori îi poate dezechilibra, pe termen mediu, pe toţi ceilalţi", se precizează în comunicat.

De asemenea, Asociaţia Editorilor din România consideră că măsurile fiscale care vizează profesiile liberale vor avea un impact negativ în ceea ce priveşte activitatea traducătorilor şi afirmă că lipsa oricărei măsuri de sprijin pentru deschiderea şi funcţionarea librăriilor fizice "penalizează orice iniţiativă în domeniu şi afectează distribuţia de carte".

"România nu este nici pe departe un paradis al culturii scrise, pentru că măsurile de sprijin, prezente în legislaţia naţională sau cele de stimulare, aplicate la nivel european, nu sunt transpuse în realitate. Avem în vedere, în special, nerespectarea legii bibliotecilor (nr. 334/2002), care prevede reînnoirea anuală a stocului de carte al oricărei biblioteci cu câte cincizeci de cărţi ("documente") la mia de locuitori", se arată în comunicat. Conform Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice, statul român a ratat cu peste 82% acest obiectiv minimal, prin nealocarea de fonduri suficiente.

De asemenea, desfiinţarea posturilor de bibliotecar neocupate reprezintă o lovitură pentru acest domeniu, în condiţiile în care schema de funcţionare a bibliotecilor este incompletă, din cauza condiţiilor de salarizare proaste, precum şi a lipsei dotărilor, care-i îndepărtează pe tineri de această profesie.

"Sugerăm decidenţilor politici să încerce recuperarea deficitului bugetar din alte părţi ale economiei, nu din sectorul cultural", mai afirmă Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România.

Citit 993 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Septembrie 2023 03:35

2 comentarii

  • postat de Dăăăăă...
    Luni, 04 Septembrie 2023 22:54
    77.111.247.***
    Absolvenții de școli înalte de după 1995 nu înțeleg o propoziție mai complicată sau fraze compuse din mai mult de 2-3 propoziții.
    Un absolvent de facultate de astăzi este sub nivelul de pregătire/inteligență a unui copil de clasa a zecea de dinainte de '90.
    0
    0
  • postat de Lex
    Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 14:06
    86.124.202.***
    Majoritatea romanilor nu cumpara carti. Cresterea TVA-ului pentru carti va avea acelasi effect asupra culturii ca cel pe care il va avea asupra bugetului.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.