Fermierii gălățeni, zdruncinați de pagubele produse de vijelia din august

Fermierii gălățeni, zdruncinați de pagubele produse de vijelia din august
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Peste 9.000 de hectare de culturi au fost afectate de furtuna cumplită care s-a abătut peste Galați luna trecută, pe 6 august, iar pagubele înregistrate de fermieri sunt de ordinul zecilor de milioane de lei. Datele au fost centralizate în urma evaluărilor în teren realizate de comisiile din care au făcut parte reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați și ai primăriilor din localitățile afectate.

Încă zdruncinați de efectele furtunii de luna trecută, fermierii nu pot decât să-și contabilizeze pagubele, în speranța că, poate, vor beneficia de vreo formă de ajutor pentru a depăși una dintre cele mai dificile situații cu care s-au confruntat în ultimii ani.

"Acea vijelie a lovit mai multe județe din Moldova, Galațiul fiind printre cele mai afectate, ne referim aici în special la localitățile din nordul și centrul județului. Au fost afectate multe locuințe, dar și zone extinse de suprafețe agricole, atât culturi în spații acoperite, precum cele de la Matca, dar și culturi în câmp, în mai multe localități, în special floarea-soarelui și porumb. Pentru a avea o imagine completă a pagubelor, în baza Ordinului de Prefect nr. 397/8.08.2023, s-au înființat aceste comisii de evaluare din care au făcut parte și reprezentanți ai instituției noastre", ne-a explicat directorul general al DAJ Galați, Nelu Costea.

Speranța fermierilor este că, dat fiind caracterul excepțional de violent al furtunii din luna august, măsurile care se vor lua la nivelul autorităților vor fi și ele unele excepționale, inclusiv în sensul unei eventuale scheme de ajutor de stat, prin care, măcar parțial, să fie atenuate din pagube și să se evite un blocaj în activitatea agricolă.

Datele centralizate

Până una, alta, DAJ Galați a încheiat centralizarea datelor, iar imaginea dezastrului lăsat de furtuna din august este una completă. Astfel, în total, la nivelul județului Galați, nu mai puțin de 9.250 de hectare de culturi au fost făcute una cu pământul, valoarea pagubelor fiind de aproape 81,04 milioane de lei!

La culturile acoperite, solarele, pagubele sunt uriașe - aproape 290 de hectare distruse, pagubele fiind de 59,38 milioane de lei. La această categorie de culturi, cei mai afectați sunt legumicultorii din Matca, unde au fost distruse solare pe o suprafață de 130 de hectare.

La culturile în câmp, pagubele cele mai mari au fost la floarea-soarelui - 4.985 hectare afectate, pierderile fiind de 17,27 milioane de lei - urmate de pagubele la porumb - 2.320 hectare afectate, pierderi de 5,94 milioane de lei. De asemenea, au mai fost afectate suprafețe de legume de câmp (642 hectare, pierderi de 380.041 de lei), viță-de-vie (40 de hectare, pierderi de 741.193 de lei), pruni (0,7 hectare, pierderi de 480.000 de lei), sorg (972 hectare, pierderi de 24.179 de lei) și flori (0,21 hectare, pierderi de 59.250 de lei).

Localități afectate

La nivelul celor 20 de localități afectate de furtună, cele mai mari pagube (ca suprafață - n.r.) au fost înregistrate la nivelul comunei Ghidigeni, unde au fost afectate 423,91 hectare de floarea-soarelui și 615,43 hectare de porumb, dar și în comuna Cudalbi, unde au fost afectate 1.569 hectare de floarea-soarelui. Pagube însemnate au mai fost semnalate la Umbrărești (afectate 279 hectare de floarea-soarelui, 110,6 hectare de porumb și 37,35 hectare de viță-de-vie) și Cerțești (afectate 238,8 hectare de floarea-soarelui și 211,56 hectare de porumb).

Pagubele înregistrate de fermieri le cunoaștem, însă nu se poate spune nimic cu certitudine despre vreo eventuală formă de ajutor. Datele centralizate au fost transmise la nivelul Prefecturii, care la rândul ei le va transmite autorităților centrale. Datele vor fi analizate la nivelul Guvernului - fie punctual pe Galați, fie la nivelul tuturor județelor afectate în ultima perioadă de vijelii. Desigur, teoretic, toată lumea și-ar dori să se poată găsi o formă de ajutor pentru fermieri, dar rămâne să vedem dacă lucrul acesta va fi posibil.

Citit 1629 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2023 11:32

3 comentarii

  • postat de asally
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 08:34
    5.2.209.***
    si cand rosiile erau vandute la 30 lei /kg, plangea cumva vreunfermier? Nu, plangea cumparatorul si pe el nu l despagubeste nimeni. Daca erau gospodari si faceau solarii trainice, nu aveau acum nevoie de facut sluj si cersit bani de la stat. Uneori o palma e binevenita...
    0
    0
  • postat de ANTIPROSTI
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 00:07
    109.166.138.***
    S-au inventat solariile pe structura metalica și asigurările pentru culturi! Ne-am învațat la cerșit de la stat!
    0
    0
  • postat de Agricultor-fermier-legumicultor
    Marți, 12 Septembrie 2023 22:53
    89.137.231.***
    Am si eu solar dar nu am suferit pagube pentru ca al meu e facut din metal si sticla speciala si poate sa dea si grindina ca nu sunt afectat. Am investit dar pe termen lung ies in castig. Nu am progleme cu legumele si cu fructele. E vorba si de stiinta! Totul ca la carte!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.