Taxa pe cifra de afaceri va cauza pierderi cuprinse între 35 şi 83 la sută companiilor din sectorul distribuţiei de bunuri, susţin reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR).
"O astfel de impozitare nu poate fi susţinută de companiile de distribuţie din FMCG (Fast Moving Consumer Goods - Bunuri de Larg Consum), unde marja de profit, în funcţie de produsele distribuite, se situează în medie între 0,47 şi 3,40 la sută. Aplicarea unei astfel de impozitări în sectorul de distribuţie tradiţională de bunuri de larg consum ar avea un impact negativ asupra activităţii desfăşurate de companiile care sunt membre ale ACDBR şi nu numai, precum şi asupra comerţului tradiţional, adică a micilor retaileri şi a celor din HoReCa din ţara noastră", se precizează într-un comunicat al asociaţiei.
Potrivit organizaţiei, în acest moment, în mod real, marja de profit a unei companii de distribuţie în domeniul produselor din tutun (produse care generează, după produsele din petrol, cea mai mare valoare din accize la bugetul statului) este între 0,47 şi 1,37 la sută, iar a unei companii din domeniul distribuţiei de băuturi şi alimente este între 1,5 şi 3,4 la sută.
ACDBR menţionează că aplicarea unei cote de impozit de 1 la sută pe cifra de afaceri ar face nerentabilă activitatea companiilor de distribuţie şi ar bloca aprovizionarea celor peste 60.000 de firme din piaţa tradiţională şi HoReCa.