Inspectorii de muncă promovează negocierile colective în IMM-uri

Inspectorii de muncă promovează negocierile colective în IMM-uri
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe toată durata lunii februarie, Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă desfășoară o campanie națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii. Sunt promovate, în primul rând, beneficiile rezultate, atât pentru lucrători, cât și pentru angajatori.

Pentru salariați, negocierea colectivă aduce mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale. Asta, cel puțin în teorie.

Avantajele pentru angajatori constau în asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitate și loialitate a personalului îmbunătățite, participare mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor, se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați.

Joi, 8 februarie, la sediul ITM Galați a avut loc o primă sesiune de informare și conștientizare la care au participat 20 de reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii (din care 25% administratori ai societăților comerciale), din toate domeniile de activitate, precum și un reprezentant al Patronatului IMM-urilor Galați.

"Această acțiune a fost interactivă: inspectorii de muncă au prezentat modificările legislative referitoare la negocierile colective și au răspuns la întrebările adresate de unii participanți, oferindu-le lămuriri specifice domeniilor de activitate ale acestora", apreciază inspectorul-șef al instituției gălățene, Bogdan-Marius Trandafir.

Acesta afirmă că ITM Galați are în vedere programarea, pe durata campaniei, de întâlniri, cel puțin o dată pe săptămână, cu reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii, din toate domeniile de activitate, precum și cu reprezentanți ai organizațiilor patronale și sindicale. De asemenea, acțiunile de informare și conștientizare se vor realiza și cu ocazia controalelor efectuate la angajatorii din domeniul IMM-urilor.

Citit 977 ori Ultima modificare Duminică, 11 Februarie 2024 15:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.