Investiţie „verde” la Electrocentrale

Investiţie „verde” la Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Producătorul de agent termic Electrocentrale Galaţi intenţionează să monteze arzătoare cu gaz metan cu NOX redus, prietenoase cu mediul.

„Noi avem 8 cazane, dintre care 3 sunt în conservare. Dintre celelalte cinci, trei sunt deja modernizate, iar la cele două care au rămas de modernizat vrem să înlocuim arzătoarele de gaz metan clasice cu unele cu NOX redus. O dată instalate, acestea vor genera o scădere a nivelului de emisii în atmosferă”, a declarat, vineri, directorul general al societăţii Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.

Investiţia, care va depăşi un milion de euro, va fi implementată cel mai devreme anul viitor. Până atunci, însă, Electrocentrale va încerca să facă rost de bani.

„Ne vom adresa, în primul rând, proprietarilor noştri, Termoelectrica Bucureşti şi Ministerul Economiei. În acelaşi timp, însă, este posibil să căutăm un investitor privat, cum este ArcelorMittal Galaţi”, a afirmat directorul termocentralei locale.

Amintim că între Electrocentrale Galaţi, care produce şi energie electrică, şi compania siderurgică ArcelorMittal există un dialog privind începerea unui parteneriat.

O componentă a discuţiilor se referă la mărirea livrărilor de gaz de furnal de la Combinat către termocentrală, astfel încât aceasta din urmă să-şi reducă achiziţiile de gaz metan şi, implicit, costurile de producţie, în condiţiile în care gazul de furnal este o materie primă mult mai ieftină.

Cealaltă componentă priveşte înfiinţarea, în parteneriat, a unei noi centrale electrice în sudul Moldovei. Despre acest subiect a vorbit prima dată, în luna mai, ministrul Economiei de la vremea respectivă, Adriean Videanu.

„Dorim să investim alături de ArcelorMittal în producţia de energie utilizând gazul de furnal care, în momentul de față, nu face nimic altceva decât participă la poluarea României. Studiem posibilitatea creării unei noi capacităţi de producere a energiei electrice de 400 de megawaţi putere instalată, utilizând gazul de furnal”, a declarat fostul ministru al Economiei, pe 8 mai, în urma unei întâlniri cu top managementul companiei siderurgice gălăţene.

Citit 1926 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.