Solidaritatea ratează startul negocierilor

Solidaritatea ratează startul negocierilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Negocierile Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2011 la ArcelorMittal Galaţi au început ieri cu un scandal. Liderii sindicatului Solidaritatea nu au fost primiţi la negocieri, oficialii Combinatului considerând că acest sindicat nu poate face dovada reprezentantivităţii.

„Nu ne-au primit la negocieri şi nu vor să ne primească. Un proces legat de reprezentativitatea sindicatului Solidaritatea se află în plină desfăşurare, urmând să avem un nou termen pe 2 decembrie”.

„Am prezentat însă dovada reprezentativităţii noastre printr-o împuternicire dată de către Federaţia Sindicală ˝Virgil Săhleanu˝. Ni s-a spus că nu putem fi primiţi la negocieri cu acest document. Considerăm că se încearcă înlăturarea noastră în mod abuziv”, ne-a spus Gheorghe Tiber (FOTO), liderul sindicatului Solidaritatea.

Precizăm faptul că o decizie a Curţii Constitutionale a stabilit că reprezentativitatea sindicatelor se poate obţine şi altfel decât prin dovedirea faptului că aceste structuri au un număr de membri de cel puţin o treime din numărul total al salariaţilor respectivei unităţi unde activează.

Decizia arată că acestea pot dobândi reprezentativitatea şi prin afilierea la o organizaţie sindicală reprezentativă (federaţie). În această situaţie se află majoritatea sindicatelor de la Combinat, dar şi Solidaritatea.

Mai este însă de precizat că indiferent de situaţie, potrivit legislaţiei, îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate a organizaţiilor sindicale se constată, la cererea acestora, de către instanţele judecătoreşti.

Citit 1342 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.