Mercurial subţire, de post

Mercurial  subţire, de post
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mâncărurile fără carne v-ar putea ajuta să păşiţi mai sprinteni * Din păcate, nu sunt neapărat şi mai ieftine * Aveţi voie să gustaţi din peşte, dar luaţi-vă gândurile păcătoase de la cotletul de porc şi de la pulpa de mânzat *

Dacă tot a început de ceva timp postul Crăciunului, vă spunem cam cât vă costă cele necesare preparării unor meniuri demne de nişte creştini cu bune moravuri gastronomice. Să vorbim despre primul fel, deci.

Dacă vă surâde ideea unor ciorbe de zarzavat, de fasole etc s-ar putea chiar să mai rămâneţi şi cu ceva mărunţis prin portofel, după cumpărături.

Kilogramul de cartofi se dă cu 1,8 sau 2 lei, cel de morcov cu 1 sau 2 lei (depinde dacă leguma a fost sau nu toaletată, dacă e mare sau mică, proaspătă sau veche), cel de ţelină cu 5 lei, la fel ca şi kilogramul de păstârnac.

Pătrunjel verde? Fie plătiţi 5 lei pe kilogram, fie 50 de bani pe legătură. Ceapă cu coajă galbenă cumpăraţi cu 2 lei kilogramul, iar din cea albă găsiţi la 3 lei.

Fasolea se dă cu 5 lei, 6 lei sau 7 lei kilogramul, dar nu vă aşteptaţi ca o ciorbă cu boabe să fie gata la fel de repede ca una de zarzavat. Dar dacă n-aveţi cine ştie ce planuri de week-end, s-ar putea să merite aşteptarea şi efortul!

Varza nu costă mai mult de un leu kilogramul şi, în lipsa cârnaţilor şi a raţei, se poate împăca destul de bine şi cu un ardei iute de 50 de bani bucata. Ciupercile sunt 90 de bani.

Vă sfătuim să abandonaţi orice speranţă de a le face cu smântână, cel puţin până la Crăciun. Poate doar cu maioneză vegetală, deşi într-una asemenea caz perspectiva unui dezmăţ culinar s-a pierdut deja în ceaţă. Ceva conopidă cu usturoi şi mărar? Ei bine, pe kilogramul de conopidă n-o să daţi mai mult de 1 leu.

În schimb, pe kilogramul de usturoi (reţeta nu cere mai mult de o căpăţână sau două) puteţi plăti 16 lei sau chiar 18 lei. Vă mai trebuie ceva ingrediente, printre care şi zeamă stoarsă din lămâi de 4 lei kilogramul, ulei de circa 6,5 lei litrul şi, evident, mărar de 50 de bani legătura.

Nu e de lepădat nici perspectiva unei salate. Şi cum v-am povestit  deja cât costă lămâile, acum vă spunem că zilele din urmă au scos pe tarabe tot mai multă ceapă verde, vândută la legătură, cu 80 de bani sau un leu. Încă mai găsiţi ridichi, iar căpăţâna de salată verde şi diafană costă 1 leu sau 1,5 lei.

E post, dar, dacă e weekend, e peşte. Aveţi voie, deci, să vă uitaţi la somnul mare de 17 lei kilogramul, la crapul de 14,8 lei, la novacul de 7,8 lei sau la racii de 14 lei. Pe de altă parte, luaţi-vă gândul păcătos de la pulpa de mânzat de 22,95 lei şi de la rasolul de vită de 18, 95 lei (din care, de ce să n-o spunem, iese o ciorbă de zile mari).

Cât despre cotletul de  porc cu os de 15,95 lei sau despre carnea de tochitură de 17,95 lei kilogramul, ce rost mai are să vorbim în mijlocul postului? 

Fructele pentru desert: mere de 1,5 lei, 2 lei sau 3 lei (din soiul „bot de iepure”) sau pere de 4,5 sau 6 lei. Ciorchinii cu boabă mare – verde sau neagră – costă acum 5 lei kilogramul, în vreme de gutuile se vând cu 4 lei, la acelaşi preţ cu clementinele.

Citit 840 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.