Dispar certificate CO2

Dispar certificate CO2
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un pachet important de certificate CO2 deţinute de către prestigioasa societate Holcim (producător de ciment) au dispărut ca prin farmec. Persoane necunoscute, susţin oficialii firmei, au sustras 1,6 milioane de certificate, doar 600.000 dintre acestea fiind recuperate şi returnate.

Într-un comunicat de presă se arată că „1 milion de certificate CO2 au fost transferate într-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate către o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 în Registrele din Italia şi Marea Britanie. Se pare că o parte dintre certificate au fost ulterior transferate către alte conturi din Cehia, Marea Britanie şi Franţa”.

În această situaţie  au fost sesizate autorităţile române abilitate şi s-a cerut declanşarea unei anchete penale, în acelaşi timp fiind iniţiată şi o investigaţie la nivel internaţional.

Cum cel mai important deţinător de certificate CO2 din România este ArcelorMittal Galaţi, am încercat să aflăm dacă astfel de incidente au afectat şi investitorul de la Galaţi.

Oficialii companiei nu au făcut comentarii legate de astfel de incidente, însă se pare că o sustragere a certificatelor de emisie CO2 ale ArcelorMittal Galaţi este practic imposibilă, câtă vreme acestea sunt tranzacţionate cu predilecţie în interiorul grupului şi nu public, fapt care îi ţine la adăpost pe cei de la combinatul siderurgic.

După numărul de certificate alocate pentru perioada 2008-2012, cel mai mare poluator din România este ArcelorMittal Galaţi, care a intrat în posesia a 71 de milioane de certificate. Combinatul este urmat de Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, dar şi de alte societăţi care lucrează în industria energetică sau cea a cimentului.

Citit 1075 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.