Mâncăm fructe inventate de americani

Mâncăm fructe inventate de americani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O fructă care seamănă a grapefruit, dar are miezul de culoarea celui de pomelo * O încrucişare între cele două, lansată pe piaţă de americani în anii ´80 * Israelienii l-au numit „sweetie” * Un  produs adresat iniţial pieţei de lux * Acum e la îndemână tuturor gălăţenilor care au 7 lei în buzunar *

Catârul ştim cu toţii că nu e nici cal, nici măgar. Noi am aflat, însă, de curând că fructul de sweetie, numit şi oroblanco, nu e nici pomelo, nici grapefruit necopt. Arată cei drept ca un grapefruit mare, cu coajă verde şi miez alb.

Nu l-a făcut Dumnezeu odată cu toate celelalte verdeţuri de pe lumea asta, ci l-au inventat americanii, pe la finele anilor ´70. A fost lansat pe piaţă în anii ’80, iar în prezent este cultivat în California, în Australia şi în Israel, din 1984.

De altfel, israelienii sunt cei care i-au dat fructului de oroblanco denumirea de „sweetie”. Are mai puţine seminţe decât un grapefruit, e mai dulce şi împrumută din proprietăţile fructului de pomelo, care nu este acid.

Iniţial fructul cultivat pe circa 1.500 de hectare în California, pe doar 10 hectare în Australia şi pe alte circa 25 de hectare în Israel a fost destinat unei pieţe exclusiviste. Astăzi, îl putem cumpăra şi noi din piaţă, la 6,99 lei kilogramul.

Fructele exotice vor monopol

Tot mai puţine mere prin hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale, la preţuri care încep de la 1,6 lei şi ajung până la 2 lei sau chiar 3 lei pe kilogram. Mai sunt pere, dar nu ca altă dată şi la preţuri care nu scad sub 4 lei kilogramul.

Gutui, tot la 4 lei şi 5 lei am văzut doar pe două tarabe. Nucile costă 7 lei kilogramul, iar miezul gata ales se dă cu 25, 26 sau chiar 30 de lei. Prune uscate puteţi cumpăra şi cu 7, dar şi cu 5 lei. 

Strugurii, crescuţi cel mai probabil în vii situate tare departe de casa celor care îi comercializează, costă 8 lei kilogramul. De fapt, la fel ca în fiecare iarnă, locul fructelor autohtone a fost luat, în mare parte, de cele exotice.

Deşi nici aici belşugul nu e deplin. Lămâile se vând cu minim 3 lei kilogramul, iar grapefruitul face 4,5 lei. Preţul kilogramului de pomelo este 4,8 lei, iar cel de kiwi este 4,6 lei. Să nu uităm de rodii: 5,5 lei kilogramul.

Citit 6396 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.