Luni încep controalele pe piaţa cărnii de porc

Luni încep controalele pe piaţa cărnii de porc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Săptămâna viitoare, inspectorii sanitar-veterinari încep controalele în abatoare, în carmangerii şi în târguri, pentru a se asigura că toată carnea de porc de pe piaţă este proprie consumului.

Mai sunt trei săptămâni până la Crăciun. Abatoarele şi măcelăriile îşi intensifică activitatea, iar magazinele se aprovizionează cu cantităţi mai mari de carne de porc decât în restul anului, pentru a satisface cererea de materie primă pentru cârnaţi şi caltaboşi, nelipsiţi de pe masa de Crăciun.

În acelaşi timp, însă, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) invadează piaţa pentru a se încredinţa că cel mai cumpărat produs din acest sezon nu prezintă riscuri pentru populaţie. Controalele încep săptămâna viitoare, a anunţat conducerea instituţiei.

„Luni declanşăm verificările pe piaţa cărnii de porc. Inspectorii noştri vor controla toate abatoarele, măcelăriile, carmangeriile, pieţele, târgurile şi toate celelalte unităţi care comercializează carne de porc. Ei vor verifica dacă se îndeplinesc toate condiţiile legale de comercializare. Nerespectarea acestora se sancţionează cu amenzi de până la 20.000 de lei”, a declarat, vineri, directorul DSVSA Galaţi, dr. Viorel Gheorghiţă.

Oficialul le recomandă gălăţenilor să fie extrem de atenţi atunci când îşi cumpără carne de porc. „Populaţia să achiziţioneze carne de porc numai dacă aceasta a fost expertizată sanitar-veterinar în prealabil. De asemenea, să o procure numai din unităţi autorizate. Aceste condiţii constituie garanţii că produsul poate fi consumat fără riscul de îmbolnăvire”, a explicat dr. Viorel Gheorghiţă.

Directorul DSVSA Galaţi are un sfat şi pentru cei de la ţară, care vor consuma porcul crescut în ogradă. „După ce sacrifică porcul, gălăţenii din mediul rural să facă obligatoriu examenul de trichină la medicul veterinar, pentru a se asigura că animalul nu era bolnav şi carnea acestuia este proprie consumului”, a afirmat oficialul.

Omul poate lua de la porcine, prin consumul cărnii, numeroase boli parazitare, precum salmoneloze, leptospiroze, bruceloze şi teniaze. Cea mai frecventă, însă, este infecţia cu Trichinella spiralis, agentul patogen al trichinelozei.

Boala este determinată de infestarea cu un vierme nematod, ale cărui larve se fixează în muşchi, provocând dureri difuze, stări febrile şi manifestări alergice.

Citit 881 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.